Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

EBRD: Το 92% των Ελλήνων επηρεάστηκε από την κρίση

Ως «βαθύς» και «ευρύς» αποτιμάται ο αντίκτυπος της μακράς οικονομικής κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για το 2016.

Η ανάλυση της Τράπεζας καταδεικνύει πως το 76% των νοικοκυριών υπέστη σημαντικές απώλειες στο εισόδημά του, κατά τη διάρκεια της 7ετίας 2010 – 2016, λόγω:

  • της μείωσης μισθών και συντάξεων
  • της αύξησης της ανεργίας
  • της καθυστερημένης καταβολής των μισθών
  • του περιορισμού των ωρών εργασίας

Παράλληλα, το 92% δηλώνει ότι επηρεάστηκε σημαντικά από τα μέτρα λιτότητας και την οικονομική κρίση, με τα νοικοκυριά εθνικών μειονοτήτων, μεγάλων οικογενειών και χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου να δέχονται το μεγαλύτερο «χτύπημα».

Μάλιστα, τα νοικοκυριά μονογονεϊκών οικογενειών και χαμηλού εκπαιδευτικού προφίλ προχώρησαν σε μεγαλύτερη μείωση των καταναλωτικών δαπανών – ιδίως σε τρόφιμα και υγεία – έναντι των υπόλοιπων νοικοκυριών.

Στον αντίποδα, όσα νοικοκυριά αύξησαν τις ώρες εργασίας ή αναζήτησαν μία πρόσθετη δουλειά, επηρεάστηκαν σε μικρότερο βαθμό από την οικονομική κρίση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα της EBRD, μόλις ένα στα 10 νοικοκυριά δηλώνει ικανοποιημένο με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση και μόλις ένα στα τέσσερα με την προσωπική του ζωή, γενικότερα.

Παράλληλα, λιγότερο από το 50% του πληθυσμού διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει σε απροσδόκητες δαπάνες και έξοδα.

Τέλος, η μελέτη της Tράπεζας καταδεικνύει το βαθύ έλλειμμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς τους εγχώριους πολιτικούς θεσμούς, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση και τη Βουλή.

 

Tags
Back to top button