Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: Απαραίτητη η ενεργοποίηση των προπληρωμένων καρτών

Αναλυτικότερα, σε κάθε δικαιούχο ενός ή περισσότερων επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων της ΔΥΠΑ αντιστοιχεί μία και μοναδική προπληρωμένη κάρτα, η οποία χρησιμεύει αποκλειστικά για την καταβολή του συνόλου των κοινωνικών του παροχών. Την κάρτα την εκδίδει και αποστέλλει ο ΠΥΠ στον οποίο ο δικαιούχος διατηρεί ενεργό λογαριασμό πληρωμών (IBAN).

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 50% του ποσού κάθε καταβαλλόμενου επιδόματος, ενώ το υπόλοιπο δαπανάται αποκλειστικά μέσω της χρήσης της προπληρωμένης κάρτας. Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα και σε χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάθε είδους αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, εξαιρουμένων των συναλλαγών που αφορούν σε αγορά όπλων και τυχερά παίγνια.

Εξαιρούνται από τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας τα άτομα που διαθέτουν γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών σε ισχύ ότι έχουν οπτική αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, για τους οποίους εξακολουθεί να ισχύει η καταβολή μέσω πίστωσης λογαριασμού πληρωμών (IBAN).

Συγκεκριμένα, μέσω προπληρωμένης κάρτας καταβάλλονται οι εξής παροχές:

  1. Τακτική Επιδότηση Ανεργίας
  2. Επίδομα Μακροχρόνια Ανέργων
  3. Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων
  4. Ειδικά Εποχικά Βοηθήματα
  5. Επίδομα Εργασίας
  6. Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας
  7. Συμπληρωματική Παροχή Μητρότητας
  8. Επίδομα Γονικής Άδειας
  9. Ειδικό Επίδομα Ευάλωτων Ομάδων
  10. Επίδομα Αποκλειστικών Νοσοκόμων
  11. Επίδομα Ξεναγών
  12. Επίδομα Δασεργατών
  13. Απομάκρυνση-Διακοπή Εργασιών Εκδοροσφαγέων
  14. Ειδική Επιδότηση Εκδοροσφαγέων
  15. Ειδική Συμπληρωματική Παροχή Ανεργίας Φορτοεκφορτωτών

Οι ΠΥΠ που συμμετέχουν στην έκδοση ειδικής προπληρωμένης κάρτας είναι:

  1. Εθνική Τράπεζα
  2. Alpha Bank
  3. Attica Bank
  4. Τράπεζα Πειραιώς
  5. Eurobank
  6. Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
  7. Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας
  8. Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται αυτόματα μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ), χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης από τους δικαιούχους. Το σύστημα αντλεί τα στοιχεία τους από τη ΔΥΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του IBAN και της δηλωμένης διεύθυνσης. Οι δικαιούχοι θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα που θα τους ζητά να ελέγξουν και, αν χρειάζεται, να διορθώσουν τα στοιχεία τους εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Αν δεν προβούν σε κάποια ενέργεια, η αίτησή τους θα υποβληθεί αυτόματα στον ΠΥΠ που αντιστοιχεί στον IBAN τους, ο οποίος θα εκδώσει και θα αποστείλει την κάρτα.

Όσοι ήδη λαμβάνουν κάποιο από τα επιδόματα που εντάσσονται στο νέο σύστημα πληρωμής ή πρόκειται να τα λάβουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, θα πρέπει, λοιπόν, να μεριμνήσουν για δύο βασικά βήματα: Πρώτον, να ανοίξουν λογαριασμό πληρωμών (IBAN) σε μια από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εφόσον δεν διαθέτουν ήδη ενεργό λογαριασμό ή λαμβάνουν τις παροχές τους μέσω ΕΛΤΑ. Δεύτερον, να επικαιροποιήσουν έγκαιρα τα στοιχεία τους, ειδικά τις διευθύνσεις τους, στις ηλεκτρονικές εφαρμογές των επιδομάτων που λαμβάνουν από τη ΔΥΠΑ ή/και τον ΟΠΕΚΑ.

Για την πορεία της αίτησης έκδοσης της κάρτας (υποβολή, έγκριση ή απόρριψη), οι δικαιούχοι ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου ηλεκτρονικού μηνύματος. Μπορούν όμως ανά πάσα στιγμή να εισέρχονται με τους κωδικούς TaxisNet στο νέο πληροφοριακό σύστημα και να ελέγχουν την πορεία της αίτησης.

Οι κάτοχοι προπληρωμένης κάρτας θα συμμετέχουν σε ειδικό πρόγραμμα δημόσιας κλήρωσης (λοταρία) για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών μέσω του οποίου θα αναδειχθούν συνολικά 8.500 τυχεροί, καθένας εκ των οποίων θα κερδίσει από 1.000 ευρώ. Όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση της προπληρωμένης κάρτας για αγορές (πάνω δηλαδή από το ελάχιστο ποσοστό του 50%), τόσο περισσότεροι θα είναι οι λαχνοί συμμετοχής στην κλήρωση.

Tags
Back to top button