Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Δύο βραβεία Πούλιτζερ σε δημοσιογράφους - Για τις εκτελέσεις αθώων στην Κολομβία και για το Noor 1

Δύο βραβεία Πούλιτζερ δόθηκαν σε δύο δημοσιογράφους, με αφορμή τα εντυπωσιακά θέματα που ανέπτυξαν.

Η πρώτη διάκριση ήταν για την Κολομβιανή δημοσιογράφο Μαριάννα Παλάου, που έγραψε στην εφημερίδα Guardian για τις εκτελέσεις αθώων από τον Εθνικό Στρατό της Κολομβίας υπό τις οδηγίες του Στρατηγού Μάριο Μοντόγια κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των ανταρτών του Farc.

Η ίδια η Παλάου λέει ότι έδωσε φωνή στα θύματα των στρατιωτικών δολοφονιών της Κολομβίας.

«Εντυπωσιαστήκαμε με την αδιάκοπη αναζήτηση της αλήθειας από τη Μαριάνα για τα “ψευδώς θετικά” και τον τρόπο με τον οποίο οι αναφορές της αναζωπύρωσαν τον δημόσιο διάλογο για παρατεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εποχή των συγκρούσεων που πολλοί δράστες ήλπιζαν να αποφύγουν», λέει ο Steve Sapienza από τα κεντρικά γραφεία της διοργάνωσης Πούλιτζερ.

Το δεύτερο βραβείο ήταν για τον Αμερικανό δημοσιογράφο, Αλεξάντερ Κλαπ για το λεπτομερέστατο ρεπορτάζ για το ναρκόπλοιο Noor1 στο (αμερικανικό) περιοδικό «The New Republic», υπό τον τίτλο «The Vampire Ship» (Το πλοίο βαμπίρ).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, και παραθέτει γεγονότα που οδήγησαν τις ελληνικές αρχές στη σύλληψη του πλοίου Noor 1 και του πληρώματος, με φορτίο τουλάχιστον δύο τόνων ηρωίνης. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομερώς τα γεγονότα, τις εξαφανίσεις και τους θανάτους μαρτύρων της υπόθεσης.

Επίσης, περιλαμβάνει πλήθος λεπτομερών αναφορών στη διασύνδεση των κυκλωμάτων που εμπλέκονται στη διακίνηση του ναρκοφορτίου στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την Ελλάδα.

«Ο επιλαχών του 2021 Breakthrough Award είναι ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, για ένα άρθρο για το The New Republic με τίτλο «Το πλοίο Βαμπίρ». Αυτό το μακροσκελές άρθρο εντυπωσίασε τους κριτές με την αφήγηση του ως θρίλερ, που ξεδιπλώνει έναν περίπλοκο ιστό διαφθοράς και εγκλήματος στην Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Το ρεπορτάζ του Κλαπ χρειάστηκε έναν χρόνο, με πολλά ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πήρε συνέντευξη από περισσότερους από 100 μάρτυρες και εξέτασε νομικά έγγραφα, συμβόλαια αποστολής, μαρτυρίες στην αστυνομία και πολλά άλλα, για να παράσχει τον πληρέστερο απολογισμό μιας μεγάλης υπόθεση ναρκωτικών. Ήταν η κύρια ιστορία στο τεύχος Οκτωβρίου 2020 του The New Republic» αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο.

Tags
Back to top button