Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Δώρο Πάσχα 2025: Πότε θα καταβληθεί - Η καταληκτική ημερομηνία

Με το Πάσχα να πλησιάζει, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που έχουν ακόμη απορίες σχετικά με το δώρο Πάσχα, κυρίως για τον τρόπο με τον όποιον αυτό υπολογίζεται.

Οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα οφείλουν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου. Πρόκειται για υποχρεωτική καταβολή προς όλους τους μισθωτούς.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα

Το ποσό του δώρου Πάσχα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι εξαρτάται από τη μορφή της αμοιβής τους. Συγκεκριμένα, ένας υπάλληλος που αμείβεται με σταθερό μηνιαίο μισθό δικαιούται το 50% του μισθού του. Αντίστοιχα, για όσους εργάζονται με ημερομίσθιο, το δώρο αντιστοιχεί σε 15 πλήρη ημερομίσθια.

Σε περιπτώσεις που η εργασιακή σχέση δεν καλύπτει ολόκληρη την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τη Μεγάλη Τετάρτη -είτε λόγω απόλυσης, είτε παραίτησης- τότε ο εργαζόμενος λαμβάνει αναλογικό ποσό.

Ο υπολογισμός γίνεται με βάση το διάστημα που εργάστηκε. Για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες εργασίας, αντιστοιχεί 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο. Η καταβολή του δώρου Πάσχα εξαρτάται από τη συμφωνημένη μορφή πληρωμής.

Παράδειγμα: Αν κάποιος εργάστηκε για 40 ημέρες σε μία επιχείρηση και πληρώνεται με μισθό, τότε δικαιούται το εξής ποσό:

  • 40 / 8 = 5
  • 5 x (1/15 του μισού μηνιαίου μισθού) = το ποσό του δώρου Πάσχα που του αναλογεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν ο εργαζόμενος απουσίασε λόγω ασθένειας, μόνο οι ημέρες για τις οποίες έλαβε επίδομα από τον ασφαλιστικό του φορέα αφαιρούνται από το διάστημα υπολογισμού του δώρου.

Τι ισχύει αν δεν καταβληθεί το δώρο Πάσχα

Αν ο εργοδότης δεν καταβάλει το δώρο Πάσχα μέσα στη νόμιμη προθεσμία, οι εργαζόμενοι – είτε ατομικά είτε μέσω των εκπροσωπητικών τους σωματείων – έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να απευθυνθούν άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Εκεί μπορούν να υποβάλουν καταγγελία, η οποία οδηγεί στη σύνταξη επίσημης μηνυτήριας αναφοράς. Αυτή η αναφορά διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του εργοδότη για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Παράλληλα, η υπόθεση διαβιβάζεται και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Tags
Back to top button