Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

DW: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα για την μετεγκατάσταση προσφύγων»

Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016 έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η γερμανική κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση προσφύγων. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου δέχτηκε μόλις 5.332 πρόσφυγες από την Ελλάδα. Σύμφωνα με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2015, η Γερμανία υποχρεούτο να δεχτεί 17.209 άτομα. Αυτό προκύπτει από απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε επερώτηση της βουλευτού των Πρασίνων Φιλίζ Πόλατ. Όπως δήλωσε η κ. Πόλατ στο δημοσιογραφικό δίκτυο RND, «η Γερμανία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα».

Εξηγήσεις του γερμανικού ΥΠΕΞ

Εξηγώντας στην απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών τη γερμανική στάση, επισημαίνει πως ο αριθμός που είχε συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2015 είχε βασιστεί σε μια υπόθεση που δεν επιβεβαιώθηκε. Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016 έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Επίσης είχε συμφωνηθεί ότι στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα συμπεριλαμβάνονται μόνον άτομα με υπηκοότητες που το ποσοστό αναγνώρισης τους ως πρόσφυγες σε ολόκληρη την ΕΕ θα είναι τουλάχιστον 75%. Ένα υψηλό ποσοστό αναγνώρισης αιτήσεων ασύλου διαπιστώνεται προπαντός στην περίπτωση των Σύρων. Αυτό αφορά πλέον μόνον περίπου 500 άτομα στην Ελλάδα, υποστηρίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και παραπέμπει σε αριθμούς της Κομισιόν.

Πάντως, από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Αθήνα, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα ως προς τον αριθμό των ανθρώπων με υψηλό ποσοστό αναγνώρισης των αιτήσεων ασύλου: Από τον Ιούλιο έχουν φθάσει στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο περί τους 19.800 πρόσφυγες - 1700 άτομα μόνο το Δεκέμβριο. Πάνω από το 70% των αφιχθέντων όλου του χρόνου είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Tags
Back to top button