Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δείτε τα αρχαιότερα αυγά κροκοδείλου ηλικίας 152 εκατ. ετών

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη δυτική Πορτογαλία τα αρχαιότερα αυγά κροκοδείλων, ηλικίας περίπου 152 εκατομμυρίων ετών, κατά 40 εκατ. χρόνια παλαιότερα από όσα είχαν βρεθεί έως τώρα.

Τα αυγά είναι πολύ καλά διατηρημένα και, με βάση το μέγεθός τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μητέρα τους θα είχε μήκος δύο μέτρων. Μοιάζουν πολύ με των σύγχρονων κροκοδείλων, πράγμα που σημαίνει ότι οι κροκόδειλοι έχουν αλλάξει λίγο στην εξελικτική πορεία 150 εκατ. ετών.

Οι κροκόδειλοι εμφανίσθηκαν πριν από περίπου 200 εκατ. χρόνια, σχεδόν μαζί με τους δεινόσαυρους. Οι τελευταίοι εξαφανίσθηκαν, αλλά οι κροκόδειλοι επιβίωσαν έως σήμερα και έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη Γη.

Οι κροκόδειλοι και οι συγγενείς τους σχημάτιζαν την ευρύτερη ομάδα των κροκοδειλόμορφων, που είχε μεγαλύτερη ποικολομορφία στην εμφάνιση και στη διατροφή σε σχέση με τους σημερινούς κροκόδειλους.

Τα απολιθωμένα οστά κροκοδείλων είναι σπάνια. Ένα από τα πιο γνωστά είναι του τρομερού Sarcosuchus, που ζούσε στα ποτάμια της Αφρικής τρώγοντας δεινόσαυρους και ψάρια. Τα απολιθώματα κροκοδείλιων αυγών είναι ακόμη πιο σπάνια και συχνά βρίσκονται σπασμένα σε κομμάτια, αλλά όχι αυτή τη φορά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζοάο Ρούσο του Νέου Πανεπιστημίου της Λισαβώνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περοδικό «PLoS One», σύμφωνα με το BBC, βρήκαν τα αυγά στη διάρκεια ανασκαφών σε μια φωλιά δεινοσαύρων κοντά στο χωριό Λουρίνια, βόρεια της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Παραμένει μυστήριο το γιατί τα αυγά βρέθηκαν σε μια τέτοια φωλιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags
Back to top button