Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δείτε τα 10 πιο περίεργα χαρτονομίσματα του κόσμου

Οι περισσότερες χώρες έχουν τα δικά τους χαρτονομίσματα. Διαφορετικά χρώματα, σχέδια, πορτρέτα προσωπικοτήτων. Υπάρχουν, πάντως, 10 χαρτονομίσματα, τα οποία έχουν εκδοθεί σε διάφορες εποχές της ιστορίας, που πραγματικά προσελκύουν την προσοχή, όχι για την αξία τους, αλλά για τον σχεδιασμό τους ή τις εικόνες που επιλέχθηκαν να τοποθετηθούν σε αυτά: ποδοσφαιριστές, σκίουροι, φιγούρες που μοιάζουν με τον… χάρο και πολλά ακόμη.

Ας δούμε, όμως, τα 10 πιο περίεργα εξ αυτών:

10. Δέκα γεν (Χονγκ Κονγκ, επί ιαπωνικής κατοχής)

Πρόκειται για το επονομαζόμενο… στρατιωτικό γεν, το οποίο κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της σχεδόν τετραετούς κατοχής του Χονγκ Κονγκ από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

9. Το χαρτονόμισμα του Τζορτζ Μπεστ (Πέντε λίρες – Β. Ιρλανδία)

Το χαρτονόμισμα κυκλοφόρησε μόνο στη Β. Ιρλανδία, ως ένδειξη τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του βρετανικού και όχι μόνο ποδοσφαίρου. Εν γένει στη Β. Ιρλανδία -παρά το γεγονός ότι αποτελεί τμήμα της Μ. Βρετανίας- κυκλοφορούν διαφορετικού τύπου νομίσματα από τις άλλες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

8. 100 δισ. δολάρια (Ζιμπάμπουε)

Με τον πληθωρισμό να έχει φθάσει στο 231.000.0000% (!) είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει ένα χαρτονόμισμα τέτοιας αξίας. Συνέβη το 2009, με τη Ζιμπάμπουε να έχει βυθιστεί στην κρίση και είδη πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ψωμί να κοστίζουν 300 δισ. δολάρια Ζιμπάμπουε!

7. Εκατό Φένινγκ (Γερμανία)

Κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η γερμανική οικονομία δεν βρίσκονταν και στην καλύτερη κατάστασή της, με τον πληθωρισμό να τρέχει με ασύλληπτους ρυθμούς, ενώ το εν λόγω χαρτονόμισμα τυπώνονταν από τις ίδιες τις εταιρείες και όχι από το κράτος. Και μόνο η επιλογή των εικόνων σε αυτών δείχνει τις διαθέσεις των δημιουργών του.

6. Πέντε χιλιάδες κορόνες (Ισλανδία)

Η κυρία της φωτογραφίας ονομάζεται Ragnheidur Jonsdottir και ήταν γνωστή για τα μάλλον παραφορτωμένα ρούχα που δημιουργούσε. Ο λόγος γιατί επιλέχθηκε να «κοσμήσει» το χαρτονόμισμα παραμένει… άγνωστος.

5. 10 δολάρια (Νησιά Κουκ)

Χαρτονόμισμα φτιαγμένο ως φόρος τιμής στην κουλτούρα της Πολυνησίας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στα Νησιά Κουκ!

4. 50 Κάνεκ (Λευκορωσία)

Ένας χαριτωμένος κόκκινος σκίουρος επιλέχθηκε για το εν λόγω χαρτονόμισμα που κυκλοφόρησε το 1992. Την ίδια χρονιά η Λευκορωσία φρόντισε να τυπώσει χαρτονομίσματα στα οποία απεικονίζονται κάστορες, αρκούδες και λύκοι, προφανώς ως φόρος τιμής στην πλούσια πανίδα που διαθέτει.

3. Πέντε Λιρότ (Ισραήλ)

Το Ισραήλ τιμά τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος, πάντως, δεν ήταν σύμφωνος με την απόφαση αυτή. Σημειώνεται ότι το λιρότ (γνωστό και ως ισραηλινή λίρα) χρησιμοποιούνταν έως το 1980, όπου και το αντικατέστησε το σέκελ.

2. Δέκα δολάρια (Αυστραλία)

Η Mary Gilmore, η οποία απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα επιλέχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας καθώς ήταν μία διάσημη ποιήτρια. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι οι Αυστραλοί πολίτες δεν… γνώριζαν καν την ύπαρξή της!

1. 20.000 ρουπίες (Ινδονησία)

Το πλέον εντυπωσιακό σε αυτό το χαρτονόμισμα είναι σαφώς το… ξαφνιασμένο βλέμμα του Ki Hadjar Dewantara, πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της χώρας, ο οποίος μάλλον δεν ήταν και πολύ πρόθυμος να φωτογραφηθεί.

newmoney.gr

Tags
Back to top button