Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Δείτε πόσοι εκλογικοί νόμοι έχουν ισχύσει από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα

Στην Ελλάδα, από το 1974 έχουν πραγματοποιηθεί 18 εκλογικές διαδικασίες με... 7 διαφορετικά εκλογικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι ένας εκλογικός νόμος χρησιμοποιείται για λιγότερα από τρεις εκλογές.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη μελέτη της Δανάης Κολτσίδα, νομικού -πολιτικού επιστήμονα και διευθύντριας του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς:

-Από την οριστική εγκατάλειψη της ψηφοφορίας με σφαιρίδιο (1926 και εξής) μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν λάβει χώρα τριάντα τρεις (33) εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες έχουν εφαρμοστεί δεκαπέντε (15) διαφορετικά εκλογικά συστήματα, ενώ υπάρχουν ακόμη δύο εκλογικά συστήματα «σε αναμονή»: Η απλή αναλογική, που έχει ήδη ψηφιστεί, χωρίς να έχει εφαρμοστεί, καθώς θα ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές (ν. 4406/2016), και ένα που βρίσκεται υπό συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, το οποίο, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Μάλιστα, στην περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται πως οι δύο διακριτές υποπερίοδοι – αφ’ ενός η ιστορικά ταραγμένη πρώτη περίοδος (1926-1974), η οποία σημαδεύτηκε από τουλάχιστον τρεις (3) δικτατορίες (Πάγκαλου, Μεταξά, Παπαδόπουλου), τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο και το ανώμαλο κοινωνικό και πολιτικό μετεμφυλιακό καθεστώς, και αφ’ ετέρου η περίοδος της μεταπολίτευσης που (υποτίθεται ότι) υπήρξε η μέχρι στιγμής πιο ομαλή από κάθε άποψη περίοδος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας – στην πραγματικότητα δεν διαφοροποιούνται ουσιωδώς ως προς την πυκνότητα των αλλαγών του εκλογικού συστήματος.

-Συγκεκριμένα, από το 1926 μέχρι και το 1974 πραγματοποιήθηκαν δεκαπέντε (15) εκλογικές αναμετρήσεις με οκτώ (8) εκλογικά συστήματα σε διάστημα σαράντα οκτώ (48) ετών, δηλαδή αντιστοιχεί ένα εκλογικό σύστημα κάθε 1,87 εκλογικές αναμετρήσεις. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια των σαράντα πέντε (45) χρόνων από τη μετάβαση στη δημοκρατία το 1974 μέχρι και τις τελευταίες εκλογές του Ιουλίου του 2019, πραγματοποιήθηκαν δεκαοκτώ (18) εκλογικές αναμετρήσεις με επτά (7) εκλογικά συστήματα, δηλαδή αντιστοιχεί ένα εκλογικό σύστημα κάθε 2,57 εκλογικές αναμετρήσεις.

-Με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, θα διεξαχθούν σύμφωνα με τον ν. 4406/2016 (απλή αναλογική) και οι μεθεπόμενες – εκτός απροόπτου – με τον υπό ψήφιση αυτή τη στιγμή νόμο περί «κλιμακωτού μπόνους», από την πολιτειακή αλλαγή του 1974 και μετά θα έχουν γίνει συνολικά είκοσι (20) εκλογικές αναμετρήσεις με εννέα (9) εκλογικά συστήματα, άρα θα αντιστοιχεί ένα εκλογικό σύστημα κάθε 2,22 εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Tags
Back to top button