Τα πρώτα σχόλια των διεθνών επενδυτών φέρνουν ανάμεικτα συναισθήματα σε όποιον τα διαβάσει και κάνουν λόγο για μετάθεση του προβλήματος του χρέους στο μέλλον.
Οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης για τη συμφωνία που έκλεισε χθες στο Eurogroup και ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ συνοψίζονται ως εξής:
Citigroup: Αντίγραφο της συμφωνίας του περασμένου Μαΐου
Ως αντίγραφο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016 χαρακτηρίζει τη συμφωνία η Citigroup σημειώνοντας ότι απελευθερώνονται αρκετά χρήματα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Ιουλίου. Η Citi κάνει αναφορά στην έλλειψη σαφήνειας στα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση της αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ένταξης στο QE και την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές και τονίζει ότι δεν αναμένεται περαιτέρω πρόοδος πριν από τις εκλογές στη Γερμανία και πιθανόν όχι πριν το τέλος του προγράμματος.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να χρειαστεί ένα τέταρτο σχέδιο διάσωσης κατά τα επόμενα δύο χρόνια παραμένουν υψηλές.
Eurasia Group: Απίθανο το Eurogroup να παρέχει στο ΔΝΤ περαιτέρω διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Την αμφιβολία του σχετικά το εάν η ευρωζώνη θα παρέχει τελικά στο ΔΝΤ περαιτέρω διαβεβαιώσεις σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού εκφράζει ο Mutjaba Rahman της Eurasia Group. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η επίμονη αντίθεση της ΕΕ -με επικεφαλής το Βερολίνο- όσον αφορά στην τολμηρή αναδιάρθρωση του χρέους, κάνει πολύ απίθανο το ενδεχόμενο να παρέχει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα το 2018.
«Η γλώσσα του Eurogroup υποδηλώνει ότι το ΔΝΤ είναι μέσα, αλλά στην πράξη είναι έξω», δήλωσε ο κ. Rahman και προσθέτει «είναι πλέον πολύ απίθανο το Eurogroup να παράσχει πρόσθετες διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ».
Japonica Partners: Η Ελλάδα κέρδισε ελάφρυνση χρέους 14 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα κέρδισε στο χθεσινό Eurogroup ελάφρυνση χρέους 14 δισ. ευρώ που θα μειώσει το καθαρό χρέος της κατά περίπου το ίδιο ποσό, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διεθνής επενδυτική εταιρεία Japonica Partners, η οποία συγχαίρει την Ελλάδα για αυτό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, σημειώνει η εταιρεία, η ελάφρυνση και η μείωση του καθαρού χρέους της Ελλάδας αντανακλούν την αναχρηματοδότηση χρέους της υψηλότερου επιτοκίου που ωριμάζει με χρέος που η λήξη του πλησιάζει τα 40 χρόνια και τα επιτόκιά του είναι στο εύρος του 1%, την επαναφορά της συμφωνίας για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA/SMP), την αναστολή πληρωμής τόκων και την επιπλέον επέκταση των λήξεων έως και 15 χρόνια. Με βάση το ελληνικό ΑΕΠ στο τέλος του 2016, το οποίο ανερχόταν στα 176 δισ. ευρώ, η ελάφρυνση και η μείωση του καθαρού χρέους αντιστοιχεί στο 8% περίπου του ΑΕΠ.
Ο Πολ Καζάριαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners, δήλωσε ότι «πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για αυτή την τεράστια επιτυχία να κερδίσει 14 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση χρέους και μείωση του καθαρού χρέους της κατά περίπου το ίδιο ποσό».
Θετικό το αποτέλεσμα για την Barclays
«Πιστεύουμε ότι αυτό ήταν ένα καλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι περίμενε η αγορά», αναφέρει ο Antonio Garcia Pascual της Barclays, αναφερόμενος στη συμφωνία γύρω από την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ. Επιπλέον, ο οίκος θεωρεί σημαντική βαλβίδα ασφαλείας για την ελληνική οικονομία την υπόσχεση του Eurogroup για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους εάν η ανάπτυξη απογοητεύσει.
Bank of America Merrill Lynch: Αναμενόμενη η συμφωνία
Η Bank of America Merrill Lynch τονίζει ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας περιελαμβανόταν στο βασικό της σενάριο. Το ΔΝΤ συμφώνησε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα επί της αρχής, ενώ χρηματοδοτικά θα συμμετάσχει μόλις αποσαφηνιστούν οι όροι της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Αισιόδοξη η HSBC
«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα μπροστά, κατά την άποψή μας, που έρχεται έπειτα από πολλούς μήνες αβεβαιότητας», λέει ο οικονομολόγος της HSBC για την Ευρώπη, Fabio Balboni. «Η συμφωνία αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να συμπεριλάβει η ΕΚΤ την Ελλάδα στο πρόγραμμα QE, που με τη σειρά του αναμένεται να ξεκλειδώσει την πρόσβαση στις αγορές για την Ελλάδα, φέρνοντας τη χώρα σε σωστή τροχιά προς την έξοδο από το μνημόνιο, του χρόνου».