Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Δείτε εικόνες από το παλάτι της Κέρκυρας που γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος (βίντεο)

Στενή σχέση με την Ελλάδα είχε ο πρίγκιπας Φίλιππος που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, το πρωί της Παρασκευής.

Ειδικότερα, ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στο ανάκτορο του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και έφερε τον τίτλο «Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας».

Οι Κερκυραίοι μάλιστα τον θεωρούσαν πάντοτε συντοπίτη τους ενώ όπως έχει γίνει γνωστό ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στο τραπέζι της κουζίνας του Μον Ρεπό.

Λίγο πριν την αλλαγή του πολιτεύματος όμως, της Βασιλευομένης Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1924, οπότε και εγκαθιδρύθηκε η Β' Ελληνική Δημοκρατία, ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία σχεδόν ενός έτους φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα, το 1922.

Ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας, το 1923 καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως με την παρέμβαση των Άγγλων σώθηκε.

Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με τον Φίλιππο να μεταφέρεται μέσα σε ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι, ένα καφάσι από πορτοκάλια.

Και μπορεί ο πρίγκιπας Φίλιππος να μην δεν επέστρεψε ποτέ στη γενέτειρά του, την Κέρκυρα, όμως μέλη της βασιλικής οικογένειας διατηρούν όλα αυτά τα χρόνια στενές σχέσεις με το νησί και τα καλοκαίρια το επισκέπτονται.

Πώς είναι το Μον Ρεπό σήμερα

Το πάρκο μέσα στο οποίο είναι χτισμένο έχει συνολική έκταση 258 στρέμματα και καλύπτεται από πλούσια βλάστηση, όπως μπορείτε να διακρίνετε και από τα παρακάτω βίντεο.

Η ιστορία του Μον Ρεπό

Το Μον Ρεπό χτίστηκε το 1831 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη. Σκοπός της ανέγερσής του ήταν η λειτουργία του σαν θερινό ανάκτορο των Άγγλων αρμοστών. Μετά την προσχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα παραδόθηκε στον βασιλιά Γεώργιο τον Α', ο οποίος το ονόμασε Mon Repos. Έκτοτε χρησιμοποιήθηκε από τη βασιλική οικογένεια μέχρι την εκθρόνισή της.

Το κτήμα Μον Ρεπό έχει έκταση 258 στρέμματα, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λόφου της Ανάληψης όπου βρίσκονταν η Παλαιόπολη, η αρχαία δηλαδή πόλη της Κέρκυρας. Απέχει 3 χλμ. από το ιστορικό κέντρο και το συναντάμε σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες του νησιού.

Στο Μον Ρεπό, πέρα από τη γέννηση του Φίλιππου, φιλοξενήθηκε και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσυ, η οποία μαγεμένη από τις ομορφιές της Κέρκυρας λίγο καιρό αργότερα έχτισε το Αχίλλειο.

Η απόλαυση των Ελλήνων εστεμμένων διακόπηκε κατά το διάστημα του πολέμου και της κατοχής της Ελλάδας από τους Γερμανοϊταλούς και το παλάτι του Μον Ρεπό χρησιμοποιήθηκε από τον Ιταλός πολιτικό διοικητή των Ιονίων νήσων, Piero Parini σαν θερινή κατοικία. Με την απελευθέρωση οι Ελληνες βασιλείς το χρησιμοποίησαν και πάλι ως θερινή κατοικία μέχρι το 1967 που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα.

Τέλος και παρά το γεγονός ότι το 1974 με τη μεταπολίτευση το παλάτι αλλά και το κτήμα δόθηκαν στο Δήμο της Κέρκυρας,ξεκίνησε μια νέα περιπέτεια για το Μον Ρεπό όταν το διεκδίκησε ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ σαν δική του προσωπική περιουσία. Τελικά η δικαστική διαμάχη έληξε το 1991 οπότε η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι το Μον Ρεπό ανήκει στον λαό της Κέρκυρας.

Οι αρχαιότητες του Μον Ρεπό

Στο κτήμα του Μον Ρεπό, εκτός από το παλάτι, βρίσκονται και τα ερείπια σημαντικών αρχαιοτήτων. Η περιοχή αυτή, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούσε το κέντρο της Παλαιόπολης. Η αρχαία πόλη εκτείνονταν από την περιοχή του Ανεμόμυλου ως το Κανόνι και περιλάμβανε δύο λιμάνια. Το λιμάνι του Αλκίνοου και το Υλλαϊκό λιμάνι.

Οι σημαντικότερες αρχαιότητες της Παλαιόπολης που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι: τα ερείπια της πεντάκλιτης βασιλικής της Αγίας Κέρκυρας, που χρονολογούνται από τις αρχές του 5ου αιώνα και λέγεται ότι οικοδομήθηκε πάνω στα θεμέλια του ρωμαϊκού ωδείου. Στην είσοδο σώζονται οι δυο ραβδωτές κολόνες Κορινθιακού ρυθμού. Παρ' όλες τις καταστροφές που υπέστη ο ναός στο ρου της ιστορίας, σώζονται αρκετά μέρη του και κυρίως πολλά γλυπτά και τα ψηφιδωτά δάπεδα.

Στην περιοχή της Παλαιόπολης βρίσκεται και ο καλύτερα σωζόμενος αρχαίος ναός της Κέρκυρας. Είναι ένας μικρός δωρικός ναός που χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα και αποτελείται από 11 μονόλιθους κίονες. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Οι αρχαιολόγοι όμως, πιστεύουν ότι ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό ή στον Απόλλωνα.

Ο μεγαλύτερος ναός της αρχαίας Κέρκυρας, όπως φαίνεται από τα ερείπιά του ήταν αυτός της Ηρας που βρίσκεται στα δεξιά του ανακτόρου. Δυστυχώς όμως έχει υποστεί μεγάλες φθορές.

Tags
Back to top button