Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Δείτε από ποια μορφή καρκίνου προστατεύει το γιαούρτι

Σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε πως τα «καλά» βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μερικά εντερικά βακτήρια μπορούν τόσο να προκαλέσουν, όσο και να εμποδίσουν την παχυσαρκία. Η νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να παίξουν ευεργετικό ρόλο, επιβραδύνοντας ή και σταματώντας την ανάπτυξη του καρκίνου σε μερικές περιπτώσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος ‘Αντζελες (UCLA), με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Ρόμπερτ Σιστλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», πειραματίσθηκαν με ποντίκια, που είχαν τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να εμφανίζουν λευχαιμία, λέμφωμα και άλλα είδη καρκίνου.

Σε μία ομάδα πειραματόζωων εισήχθησαν «καλά» αντιφλεγμονώδη βακτήρια σε μεγάλες ποσότητες, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε το τυπικό μίγμα «καλών» και «κακών» μικροοργανισμών που συνήθως συνυπάρχουν στο έντερο.

Στα ζώα με τα πολλά «καλά» βακτήρια ο καρκίνος εμφανίσθηκε με σημαντική καθυστέρηση. Ειδικά το λέμφωμα (καρκίνος του λεμφικού συστήματος) εμφανίσθηκε σε διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τα άλλα ποντίκια. Ακόμη, τα πειραματόζωα με τα «καλά» βακτήρια έζησαν τετραπλάσιο χρονικό διάστημα και εμφάνιζαν μικρότερη φλεγμονή και λιγότερες βλάβες στο DNA τους.

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, τα ζώα με τα «καλά» βακτήρια παρήγαγαν πολλούς μεταβολίτες (ουσίες που παράγονται από την φυσική μεταβολική δράση του εντέρου), που είναι γνωστό ότι «φρενάρουν» τον καρκίνο.

«Όλα αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι η κατάλληλη ‘χειραγώγηση’ της μικροβιακής σύνθεσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του καρκίνου», δήλωσαν οι ερευνητές.

Όπως είπαν, στο μέλλον η μη επεμβατική και εύκολη χρήση των κατάλληλων σκευασμάτων προβιοτικών (ζωντανών μικροοργανισμών) θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά για πολλούς ανθρώπους.

Σε διάστημα εκατομμυρίων ετών, τα βακτήρια του εντέρου εξελίχθηκαν σε «καλά» και «κακά» είδη. Τα πρώτα «φρενάρουν» τη φλεγμονή και τα δεύτερα την ενισχύουν. Η φλεγμονή παίζει ρόλο-κλειδί σε διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, νευροεκφυλιστικές, καρδιοπάθειες, αρθρίτιδα, στη γήρανση κ.α.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου δέκα τρισεκατομμύρια κύτταρα βακτηρίων, έναντι μόνο ενός τρισεκατομμυρίου ανθρωπίνων κυττάρων. Το πιο διαδεδομένο εντερικό βακτήριο είναι ένας λακτοβάκιλλος, ο οποίος επίσης είναι παρών στο γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α. Ο μικροοργανισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε και στα νέα πειράματα με τα ποντίκια.

Tags
Back to top button