Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε επιστροφή των εκτοπισμένων

Οργή της Βιέννης για την σύγκριση Ερντογάν, του Νετανιάχου με τον Χίτλερ στον ΟΗΕ

O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε τον όρκο του να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι χιλιάδες Ισραηλινοί που εκκενώθηκαν από τις βόρειες συνοριακές περιοχές και δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ πλήττεται σκληρότερα από ό,τι μπορεί να φανταστεί.

«Πλήττουμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που ούτε μπορεί να φανταστεί – το κάνουμε με ισχύ αλλά και με τεχνάσματα» είπε. «Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για όλα όσα κάνουμε, αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στο βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους» είπε σε ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Διπλωματικός πυρετός για να αποφευχθεί γενική σύρραξη στην περιοχή

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι τις τελευταίες ώρες μια διπλωματική προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί μία προσωρινή εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο βορρά, αλλά και μια συμφωνία για τους ομήρους και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Σύμφωνα με τη haaretz, η αμερικανική αυτή πρωτοβουλία, της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την υποστήριξη της Γαλλίας και των αραβικών κρατών, επιδιώκει να αποτρέψει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι πιθανός, υπογραμμίζοντας όμως ότι υπάρχει πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιθανός, αλλά θεωρώ πως υπάρχει επίσης η ευκαιρία – είμαστε ακόμα στο παιχνίδι για να πετύχουμε μια διευθέτηση που θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Μπάιντεν στην εκπομπή «The View» του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Πιθανή η χερσαία εισβολή

Νωρίτερα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ είπε σε στρατιώτες ότι τα αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο θα συνεχιστούν, ώστε να καταστραφούν οι υποδομές της Χεζμπολάχ και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

«Ακούτε τα τζετ από πάνω μας; Χτυπάμε όλη την ημέρα», είπε ο στρατηγός Χερτζί Χαλεβί απευθυνόμενος σε στρατιώτες μιας μονάδας τεθωρακισμένων στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του στρατού. «Αυτό γίνεται για να προετοιμαστεί το έδαφος για μια πιθανή είσοδό σας (σ.σ. στον Λίβανο)» πρόσθεσε.


Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός, ο Χαλεβί δηλώνει στους στρατιώτες ότι ο στόχος είναι «ξεκάθαρος: να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια. Για να γίνει αυτό, προετοιμάζουμε την ανάπτυξή της κίνησής μας (…) την είσοδό σας εκεί, την αντιπαράθεση με τους άνδρες της Χεζμπολάχ που θα δουν τι είναι οι επαγγελματίες, οι πολύ ικανοί και έμπειροι στρατιώτες». «Είστε πολύ πιο ισχυροί από αυτούς, πολύ πιο έμπειροι από αυτούς, διεισδύετε στο εσωτερικό και καταστρέφετε τον εχθρό εκεί» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο αρχηγός της Βόρειας Διοίκησης των IDF, υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, τόνισε ότι ο στρατός πρέπει να είναι «σθεναρά προετοιμασμένος» για μια χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

«Έχουμε μπει σε μια άλλη φάση της εκστρατείας... Η επιχείρηση ξεκίνησε με ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στις δυνατότητες της Χεζμπολάχ, με έμφαση στις [πυραυλικές] δυνατότητες και ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στους διοικητές και τα μέλη της οργάνωσης» υπογράμμισε ο Γκόρντιν, ενώ παραβρέθηκε χθες σε μια άσκηση προσομοίωσης χερσαίας επιχείρησης στο Λίβανο. «Πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση ασφαλείας. Πρέπει να είμαστε πολύ σθεναρά προετοιμασμένοι για να εισέλθουμε στο Λίβανο με έναν χερσαίο ελιγμό» πρόσθεσε.

Tags
Back to top button