Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Νέες υποδομές για μια «πράσινη» και ανθεκτική Ελλάδα

Οι υποδομές που σχεδιάζονται σήμερα δεν αφορούν μόνο το παρόν, αλλά θέτουν τα θεμέλια για μια Ελλάδα πιο «ανθεκτική», πιο «έξυπνη» και πιο «πράσινη», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας στο 1ο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (ΕΛΙΤΗΕ).

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσα από τα έργα και τις δράσεις που υλοποιεί, επενδύει σταθερά στη μετάβαση προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, βιώσιμο, λειτουργικό και ανθρωποκεντρικό.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε τα στάδια εξέλιξης στα οποία βρίσκονται, σήμερα, τέσσερα από τα εμβληματικά έργα που υλοποιούνται σε όλη την επικράτεια:

· Πάτρα – Πύργος: η πρόοδος εκτέλεσης των εργασιών ανέρχεται στο 85% στο σύνολο του έργου. Τα πρώτα 65 χλμ. θα παραδοθούν έως το τέλος του Ιουλίου του 2025 και τα υπόλοιπα 10 χλμ. φτάνοντας στο Μιντιλόγλι στην είσοδο της Πάτρας, υπολογίζεται ότι θα παραδοθούν έως το τέλος του Νοεμβρίου.

· Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65, Βόρειο Τμήμα: Κατασκευάζεται το τελευταίο τμήμα Καλαμπάκα – Εγνατία, μήκους 45,5 χλμ., το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

· Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά: Το έργο προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό και αναμένεται να δοθεί σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2026.

· Υπερυψωμένη Λεωφόρος Ταχείας Κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη: Η πρόοδος κατασκευής φτάνει το 25% και ο νέος οδικός άξονας αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Αναφορικά με την επίδραση της τεχνολογίας στην παραγωγή των έργων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι η ψηφιακή μετάβαση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και ο έλεγχος συντήρησης των υποδομών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα εργαλεία μοντελοποίησης των έργων, όπως το Building Information Modeling (BIM), αλλά και το Εθνικό Μητρώο Γεφυρών.

Πρόκληση η κλιματική κρίση                                                                                          

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών χαρακτήρισε την κλιματική κρίση ως τη μεγαλύτερη σύγχρονη πρόκληση, επισημαίνοντας πως η ανθεκτικότητα έχει αναχθεί σε ουσιώδη παράμετρο που έχει αυξήσει το κατασκευαστικό κόστος, καθώς απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το παρελθόν για έργα, όπως γέφυρες ή φράγματα.

«Για τη δέσμη έργων αποκατάστασης σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, μετά τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias» έπρεπε να βρούμε πάνω 1,3 δισ. ευρώ και πλέον, δημιουργούμε νέες υποδομές που να είναι ανθεκτικότερες απέναντι στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων στο μέλλον», συμπλήρωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Δήμας πρόσθεσε ότι άλλο ένα κρίσιμο πεδίο είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων, όπου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτελεί μεγάλης και μικρότερης κλίμακας έργα σε όλη την Επικράτεια, όπως αρδευτικά δίκτυα, φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν περιέλθει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είτε κατασκευάζονται σε συνεργασία με αυτό.

«Επιδιώκουμε μια ολιστική προσέγγιση στην υλοποίηση των υποδομών, που να λαμβάνει υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», κατέληξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Tags
Back to top button