Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Δίλοφο: Το πέτρινο χωριό του Ζαγορίου χτισμένο πάνω σε δύο κατάφυτους λόφους (φωτό, βίντεο)

Το Δίλοφο, το πέτρινο χωριό του Ζαγορίου, βρίσκεται στις πλαγιές της Τύμφης, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα, χτισμένο πάνω σε δύο κατάφυτους λόφους.

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός κι αποτελεί εξαιρετικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο ενώ επιτρέπεται μόνο η ανακατασκευή ή αναστήλωση παλαιών κτισμάτων. Στα υπέροχα αρχοντικά του Δίλοφου ξεχωρίζει το αρχοντικό Μακρόπουλου, το μεγαλύτερο σε όλο το Ζαγόρι.

Όπως λέγεται, ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας πολύ εύπορος έμπορος που παντρεύτηκε μια γυναίκα από το γειτονικό χωριό Κουκούλι. Η νύφη στεναχωρήθ8ηκε που θα έπρεπε να αφήσει το χωριό της για να ζήσει με τον άνδρα της κι εκείνος τότε ζήτησε από τους μάστορες να του φτιάξουν ένα πανύψηλο αρχοντικό για να βλέπει, από το τελευταία πάτωμά του, το χωριό της.

Ο οικισμός χρονολογείται από το 540 ενώ μέχρι το 1920 το όνομα του χωριού ήταν Σωπετσέλι ή Σομποτσέλι, ονομασία η οποία στα σλάβικα και βλάχικα σημαίνει «τόπος με πολλά νερά».

Οι επισκέπτες παρκάρουν έξω από το Δίλοφο, καθώς μέσα στο χωριό δε  κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Η πλατεία του παραπέμπει στην αρχετυπική εικόνα της πλατείας του μικρού χωριού, με τον μεγάλο πλάτανο. Μια επίσκεψη αξίζει και η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1850.

Φεύγοντας μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση, σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων, στο φημισμένο και πλέον φωτογραφημένο παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι του Ζαγορίου, το γεφύρι του Νούτσου ή του Κόκκορη.

Tags
Back to top button