Τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών μη φονικών όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και αυτό μόνο για «μη-φονικό» εξοπλισμό όπως αναφέρεται.
Ειδικότερα, χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο το 1987, για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιθυμεί τον εποικισμό της Αμμοχώστου.
Η απόφαση εγείρει αντιδράσεις σε όσους επιθυμούν την Κύπρο ως παράγοντα ισορροπίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, καθότι οι Αμερικανοί ζήτησαν ξεκάθαρα σε αντάλλαγμα την απαγόρευση του ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων.
Την ανάγκη διατήρησης της ουδετερότητας από την Κυπριακή Δημοκρατία επισημαίνει από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, , ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
«Η απόφαση προβλέπει μερική άρση εμπάργκο και μάλιστα μη φονικών όπλων όπως διόπτρες, αλεξίσφαιρα κ.λπ. Θα έχει ισχύ για έναν χρόνο. Ούτε λίγο ούτε πολύ η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο ζήτησε το αμίμητο: να ελέγχονται οι κυπριακές τράπεζες και να μην ελλιμενίζονται τα ρωσικά πλοία».
Η Τζούντιθ Γκάρμπερ υπενθύμισε πως η νομοθεσία που κατέστησε δυνατή τη λήψη της απόφασης που ανακοινώθηκε, καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για εφαρμογή ισχυρών κανονισμών κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και για χρηματοπιστωτική ρυθμιστική εποπτεία, και να κάνει τα απαραίτητα βήματα για άρνηση πρόσβασης στα ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της για ανεφοδιασμό και υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας πως «οι ΗΠΑ προτρέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει αυτά τα βήματα».
«Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί λένε διώξτε τους Ρώσους αν θέλετε να σας εξοπλίζουμε με αλεξίσφαιρα. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κίνηση καθότι θα διασαλευτούν οι σχέσεις με τη Ρωσία για ένα δευτερεύον ζήτημα» αναφέρει ο Π. Χρυσοστόμου.
Επιπλέον ο καθηγητής υπενθυμίζει ότι οι Αμερικανοί έκαναν κοινές ασκήσεις με τους Τούρκους στη Μεσόγειο, ενώ ο Τραμπ εξήρε τον Ερντογάν σαν στρατηγικό παίκτη.
Τονίζει επίσης ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «μόνο η Ρωσία είχε ξεκάθαρη θέση στο θέμα της Αμμοχώστου και φυσικά έχει συγκεκριμένες αρχές για το Κυπριακό».
Η χρονική επιλογή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εν μέσω κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλών από την Τουρκία για εποικισμό της Αμμοχώστου, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη ένταση.