Ο διαβήτης τείνει να επηρεάζει πολλά ζωτικά όργανα του σώματος, ανάμεσά τους η καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά και ο εγκέφαλος. Όταν δεν ελέγχεται σωστά, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συννοσηρότητες. Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, η εύρεση ενός αποτελεσματικού σχεδίου θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή προβλημάτων, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Πώς επηρεάζονται τα όργανα του σώματος από τον διαβήτη;
Ο διαβήτης επηρεάζει πολλά όργανα του σώματος, με διάφορους τρόπους, ανάμεσά τους τα ακόλουθα:
Καρδιά
Η καρδιά είναι μέρος του καρδιαγγειακού και κυκλοφορικού συστήματος του σώματος, το οποίο περιλαμβάνει και τα αιμοφόρα αγγεία, που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα όργανα και τους ιστούς. Τα αιμοφόρα αγγεία βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα, των τοξινών και των αποβλήτων.
Υπάρχουν τέσσερα κύρια μέρη του κυκλοφορικού συστήματος, με το καθένα να έχει διαφορετική δουλειά:
Τριχοειδή αγγεία: Τα τριχοειδή αγγεία είναι τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος, τα άχρηστα προϊόντα στα νεφρά και το συκώτι και διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες για την εκτέλεση της εκπνοής.
Φλέβες: Οι φλέβες μεταφέρουν μη οξυγονωμένο αίμα πίσω στην καρδιά.
Αρτηρίες: Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά σε ολόκληρο το κυκλοφορικό σύστημα.
Καρδιά: Η καρδιά είναι ο μυς που αντλεί αίμα σε ολόκληρο το σώμα.
Η American Heart Association κατατάσσει τον διαβήτη ως έναν από τους επτά κύριους ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο (CVD). Ο πιο κοινός τύπος καρδιαγγειακής νόσου είναι η στεφανιαία νόσος (CAD). Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διότι δυνητικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τα αιμοπετάλια, τα κύτταρα δηλαδή που βοηθούν στην πήξη του αίματος. Την ίδια ώρα, τα άτομα με διαβήτη, είναι πιο εύκολο να σχηματίσουν πλάκες, οι οποίες όταν σπάσουν εμποδίζουν τη ροή του αίματος αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Μακροπρόθεσμα, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά. Τα άτομα με διαβήτη έχουν συνήθως ταυτόχρονα και άλλες καταστάσεις υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως:
Υψηλή χοληστερίνη
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Πνεύμονες
Ο ανεξέλεκτος διαβήτης μπορεί να μειώσει τη λειτουργικότητα των πνευμόνων, γεγονός που μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε ήπιες επιπλοκές, όπως το άσθμα ή σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονική ίνωση. Παρόλο που οι ερευνητές δεν γνωρίζουν σίγουρα τον λόγο που ο διαβήτης προκαλεί πνευμονικά προβλήματα, ορισμένοι θεωρούν ότι η βασική αιτία είναι η φλεγμονή. Την ίδια ώρα, μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του σακχάρου του αίματος συμβάλλουν στην πνευμονική νόσο.
Νεφρά
Τα νεφρά αποτελούν μέρος του νεφρικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει και άλλα όργανα όπως τα ακόλουθα:
Ουρητήρες: Σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη.
Ουροδόχος κύστη: Αποθηκεύει τα ούρα μέχρι να αποβληθούν από το σώμα.
Ουρήθρα: Αφαιρεί τα ούρα από το σώμα.
Βιταμίνη D: Τα μοναδικά οφέλη της για την υγεία – Σε ποιες τροφές θα την βρείτε
Τα νεφρά λειτουργούν ως σύστημα φιλτραρίσματος και αφαιρούν τα απόβλητα, τα επιπλέον υγρά και το οξύ από το σώμα. Τα υγιή νεφρά βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του νερού, των αλάτων και των μετάλλων στο αίμα. Την ίδια ώρα, παράγουν βιταμίνη D και ερυθροποιητίνη. Η βιταμίνη D βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου από το σώμα και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ερυθροποιητίνη διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Μακροπρόθεσμα, το αυξημένο σάκχαρο του αίματος, προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών, βλάπτοντας την ικανότητα καθαρισμού του σώματος, οδηγώντας τελικά σε συσσώρευση αποβλήτων και υγρών στο αίμα. Ο συγκεκριμένος τύπος νεφρικής νόσου είναι γνωστός ως διαβητική νεφροπάθεια. Η διαβητική νεφροπάθεια, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, που είναι απειλητική για τη ζωή.
Εγκέφαλος
Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία, ειδικά τη σκέψη και τη μνήμη. Σύμφωνα με έρευνες, ο διαβήτης αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου και ως εκ τούτου τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γνωστικής μείωσης και έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, από ότι τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη.
Την ίδια ώρα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν χαμηλότερα επίπεδα πυκνότητας και όγκου φαιάς ουσίας σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου τους. Η φαιά ουσία αποτελεί σημαντικό μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο μειωμένος όγκος και πυκνότητα της φαιάς ουσίας επηρεάζει διάφορες εγκεφαλικές και νευρικές λειτουργίες.
Επίσης, ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και τελικά να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή σε θάνατο του εγκεφαλικού ιστού.
Στόμα και δόντια
Η γλυκόζη υπάρχει στο σάλιο και όταν ο διαβήτης δεν είναι ελεγχόμενος, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο σάλιο ευνοούν την παραγωγή βλαβερών βακτηρίων, τα οποία σε συνδυασμό με τα τρόφιμα που καταναλώνονται σχηματίζουν μια μαλακή, κολλώδες ουσία που ονομάζεται πλάκα, η οποία οδηγεί σε τερηδόνα, ασθένειες των ούλων και δυσοσμία του στόματος. Στα άτομα με διαβήτη, η ασθένεια των ούλων είναι πιο σοβαρή και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη θεραπεία της.
Παγκρέας
Ο διαβήτης και το πάγκρεας είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, διότι το πάγκρεας είναι υπέυθυνο για την παραγωγή ινσουλίνης. Το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλείται από την μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 2, προκαλείται από την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Στομάχι και λεπτό έντερο
Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου του αίματος μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο εκτείνεται από το εγκεφαλικό στέλεχος μέχρι την κοιλιά. Όταν το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι κατεστραμμένο, δημιουργείται μια κατάσταση που ονομάζεται γαστροπάρεση, η οποία προκαλεί πιο αργό άδειασμα του στομαχιού, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε επιπλοκές όπως:
Αφυδάτωση
-Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
-Υποσιτισμός, λόγω μη σωστής αφομοίωσης της τροφής
-Απρόβλεπτες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος
Σημειώνεται ότι περίπου το 20% έως το 50% των ατόμων με διαβήτη εμφανίζουν γαστροπάρεση.
Δέρμα
Το υψηλό σάκχαρο του αίματος μπορεί να επηρεάσει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να βλάψει το δέρμα και να δυσκολέψει την επούλωση των πληγών.
Οι δερματικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τον οποιονδήποτε, όμως κάποιες από αυτές είναι πιο κοινές στα άτομα με διαβήτη, όπως:
-Διαβητική δερμοπάθεια
-Νεκροβίωση λιποειδών διαβητικών
-Διαβητικές φουσκάλες
-Εκρηκτική ξανθωμάτωση
Μάτια
Κάποια οφθαλμικά συμπτώματα, όπως η θολή όραση, είναι από τα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη. Μακροπρόθεσμα, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, που οδηγεί σε προβλήματα όρασης και τύφλωση.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να προκαλέσει άλλα οφθαλμικά προβλήματα, όπως:
-Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας
-Νεοαγγειακό γλαύκωμα
Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη;
Τα συμπτώματα του διαβήτη είναι τα ακόλουθα:
-Αυξημένη δίψα και ξηρότητα στόματος
-Συχνή ούρηση
-Συχνές λοιμώξεις του δέρματος και του κόλπου
-Θολή όραση
-Έντονη κόπωση
-Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή /και τα πόδια
-Πληγές ή κοψίματα που επουλώνονται αργά
Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο/α από τα πιο πάνω συμπτώματα είναι απαραίτητο να μιλήσετε με το γιατρό σας.