Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Διατροφικές συνήθειες που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας

Ο ύπνος αποτελεί μια βασική βιολογική ανάγκη, που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον.
Και αυτό, γιατί φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τόσο την ποιότητα ζωής, όσο και την υγεία. Ειδικότερα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου, εκτός από σωματική και πνευματική κόπωση, μπορεί επίσης να επιφέρει εντονότερο αίσθημα πείνας και συνεπώς τάση για αυξημένη κατανάλωση φαγητού την επόμενη μέρα, μεταβολές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και αυξημένη έκκριση ορμονών του στρες.


Η έλλειψη ύπνου, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος, οι υποχρεώσεις και το στρες της καθημερινότητας ή η εκούσια στέρηση του ύπνου, προκειμένου να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος σε δραστηριότητες που στόχο έχουν να μας χαλαρώσουν, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η ενασχόληση με υπολογιστή/ τάμπλετ/ κινητό τηλέφωνο.

Μερικές φορές όμως, η διάρκεια ή/και η ποιότητα του ύπνου μπορεί να διαταραχθούν και από τις διατροφικές μας συνήθειες. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικό ρόλο παίζει το δείπνο, καθώς η κατανάλωση ενός πλούσιου γεύματος αργά το βράδυ, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα δυσφορίας ή δυσπεψία, δυσκολεύοντας τον ύπνο. Από την άλλη, πιθανός επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η αυξημένη κατανάλωση καφέ μέσα στην ημέρα, αν και η ανοχή στη δράση της καφεΐνης διαφοροποιείται σημαντικά από άτομο σε άτομο.

Τέλος, το αλκοόλ, παρά το γεγονός ότι μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας κάνει να κοιμηθούμε πιο εύκολα, ωστόσο δε βοηθά στο να έχουμε έναν ποιοτικό και τονωτικό ύπνο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Tags
Back to top button