Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Διατροφή για αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η τροφή αποτελεί «καύσιμο» για τον εγκέφαλο ώστε να μπορεί να παράγει νευροδιαβιβαστές που, μεταξύ άλλων, καθορίζουν πώς νιώθουμε και πόση ενέργεια έχουμε για να εκτελέσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες.


Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMC Medicine έδειξε ότι μια διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε άτομα που έχουν λάβει κλινική διάγνωση για την ψυχική νόσο.

Ποιες είναι λοιπόν οι τρεις βασικές στρατηγικές για να υιοθετήσει κανείς μια διατροφή που βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης;

1. Χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων

Αυτό σημαίνει περιορισμό όλων των διατροφικών πηγών πρόσθετης ζάχαρης και επεξεργασμένων σπόρων και αντικατάστασή τους με προϊόντα ολικής άλεσης και ακατέργαστους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που υπάρχουν στα όσπρια και στη γλυκοπατάτα, στην κολοκύθα ή στο καλαμπόκι. Οι «καλοί» υδατάνθρακες εξασφαλίζουν σταθερά επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατ’ επέκταση σταθερά επίπεδα ενέργειας και λιγότερες εναλλαγές της διάθεσης.


2. Επαρκής πρόσληψη καλών λιπαρών

Ποσοστό έως και 40% της διατροφής που ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλυπτόταν από καλές πηγές λιπαρών, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το λινέλαιο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα) και το αυγό. Οι ιστοί του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου αποτελούνται σε σημαντικό βαθμό από λιπαρά, γι’ αυτό και η επαρκής πρόσληψή τους μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη.

3. Κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών

Οι πρωτεϊνούχες τροφές ζωικής προέλευσης παρέχουν έναν μοναδικό συνδυασμό σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12, που είναι συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Επίσης, στη μορφή που παρέχονται αυτά τα συστατικά από τις ζωικές τροφές εξασφαλίζεται μεγαλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Τι ισχύει για το αλκοόλ

Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα είναι αντικρουόμενα, καθώς ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης ενώ άλλες όχι. Μια γενική σύσταση κοινώς αποδεκτή από τους ειδικούς είναι η κατανάλωση αλκοόλ να μην ξεπερνά τα 1-2 ποτά την ημέρα και επίσης τα αλκοολούχα ποτά που επιλέγονται να είναι καλής ποιότητας.

healthista.com

Tags
Back to top button