Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο η διδακτορική διατριβή του Στίβεν Χόκινγκ - Ποιος όμως θα την καταλάβει;

Οποιοσδήποτε στον κόσμο μπορεί πια να «κατεβάσει» από το διαδίκτυο και να διαβάσει τη διδακτορική διατριβή που έγραψε το 1966 ένας 24χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, ο οποίος έμελε να γίνει ο πιο διάσημος επιστήμονας του κόσμου, αν και καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Το αν θα καταλάβει όμως κιόλας τι έλεγε ο Στίβεν Χόκινγκ, είναι ένα άλλο θέμα...

Ο Χόκινγκ ελπίζει ότι, δίνοντας ελεύθερη πρόσβαση στους πάντες να διαβάσουν τη διδακτορική εργασία του, με τίτλο «Ιδιότητες των διαστελλομένων συμπάντων», θα εμπνεύσει και άλλους επιστήμονες να μοιρασθούν το έργο τους.

Όπως είπε, «δίνοντας ανοικτή πρόσβαση στη διατριβή για το PhD μου, ελπίζω να εμπνεύσω τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να κοιτάξουν ψηλά στα αστέρια και όχι χαμηλά στα πόδια τους, να αναρωτηθούν για τη θέση μας στο σύμπαν και να προσπαθήσουν να το κατανοήσουν. Ο καθένας οπουδήποτε στον κόσμο θα πρέπει να έχει ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση όχι μόνο στην έρευνά μου, αλλά επίσης στην έρευνα κάθε μεγάλου και διερευνητικού νου σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κατανόησης».

Το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, που χαρακτήρισε «ιστορική» τη διατριβή, ανακοίνωσε ότι αποτελεί ήδη το πιο δημοφιλές κείμενο, το οποίο έχει την μεγαλύτερη ζήτηση για «κατέβασμα» από το ηλεκτρονικό αποθετήριό του ανοικτής πρόσβασης Apollo.

Αυτό προκάλεσε μεγάλη χαρά στον Χόκινγκ, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν». Όπως είπε, «κάθε γενιά στηρίζεται στους ώμους εκείνων που προηγήθηκαν, όπως εγώ ως νεαρός διδακτορικός φοιτητής στο Κέιμπριτζ εμπνεύσθηκα από το έργο του Ισαάκ Νεύτωνα, του Τζέημς Κλερκ Μάξγουελ και του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν. Είναι θαυμάσιο που ακούω ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον να 'κατεβάσουν' τη διατριβή μου και ελπίζω να μην απογοητευθούν τώρα που επιτέλους έχουν πρόσβαση σε αυτήν».

Δεκαετίες μετά από εκείνη τη διατριβή του, το βιβλίο του «Μια σύντομη ιστορία του χρόνου» (1988) έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή στην ιστορία των επιστημονικών βιβλίων διεθνώς, πουλώντας περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα σε πάνω από 40 γλώσσες (μεταξύ των οποίων τα ελληνικά).

Ο Χόκινγκ, ο οποίος σπούδασε φυσικομαθηματικά στην Οξφόρδη παρά την επιθυμία του πατέρα του να γίνει γιατρός, διετέλεσε καθηγητής μαθηματικών του Κέιμπριτζ από το 1979 έως το 2009 (στην ίδια έδρα που κάποτε κατείχε ο Νεύτων) και μέχρι σήμερα διατηρεί ένα γραφείο εκεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button