Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Διαστημικός περίπατος μόνο για γυναίκες έπειτα από 35 χρόνια

Περίπατο στο διάστημα θα κάνουν οι αστροναύτισσες Κριστίνα Κόουκ και Αν Μακλέινσε λίγες ημέρες. Όλα ξεκίνησαν πριν από 55 χρόνια, όταν η  κοσμοναύτισσα Βαλεντίνα Τερέσκοβα, γίνετυαι η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα.

Την ακολούθησε, σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, η πρώτη γυναίκα που έκανε διαστημικό περίπατο, σε άλλη αποστολή, δυο χρόνια μετά.

Σχεδόν 35 χρόνια έπειτα από τη δεύτερη αποστολή της Σαβίτσκαγια, ο πρώτος περίπατος στο διάστημα που θα κάνουν μόνο γυναίκες προγραμματίζεται να γίνει την 29η Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η NASA, η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

Η υπηρεσία διαβεβαίωσε πως είναι απλώς σύμπτωση το γεγονός ότι η ημερομηνία συμπίπτει με την τελευταία εβδομάδα του Μήνα Ιστορίας των Γυναικών, μιας σειράς εκδηλώσεων κάθε χρόνο στις ΗΠΑ για να εορτάζεται η συμβολή των γυναικών σε ιστορικά γεγονότα και στην κοινωνία.

Οι αστροναύτισσες Κριστίνα Κόουκ και Αν Μακλέιν θα βγουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), στο πλαίσιο της Αποστολής 59. Θα αντικαταστήσουν μπαταρίες που είχαν τοποθετηθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Θα έχουν υποστήριξη, στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Τέξας, από τη διευθύντρια πτήσεων Μέρι Λόρενς και την Κρίστεν Φάτσιολ, της καναδικής διαστημικής υπηρεσίας.

«Δεν μπορώ να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου!», ανέφερε μέσω Twitter η Φάτσιολ.

Στον ΔΔΣ έχουν γίνει 213 διαστημικοί περίπατοι από το 1998, κυρίως για συντήρηση, επισκευές, δοκιμές νέου εξοπλισμού ή επιστημονικά πειράματα, κατά τη NASA.

Το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των 500 προσώπων που έχουν πάει στο διάστημα δεν ξεπερνά το 11%. Οι ομάδες που έκαναν διαστημικούς περιπάτους ως τώρα αποτελούνταν μόνο από άνδρες, ή από άνδρες και γυναίκες.

Τα σχεδόν 60 χρόνια των διαστημικών αποστολών του ανθρώπου, μόλις τέσσερις φορές οι ομάδες συμπεριλάμβαναν δύο γυναίκες εκπαιδευμένες για εξόδους στο διάστημα.

Τόσο η Μακλέιν όσο και η Κόουκ είναι μέλη της τάξης του 2013 στη NASA, το 50% των μελών της οποίας ήταν γυναίκες.

Η Μακλέιν βρίσκεται ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κι αναρτά συχνά στον λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφίες με μια λούτρινη Γη, που αναπαράγονται συχνά από χιλιάδες χρήστες του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης αυτού.

Η Κόουκ αναμένεται να αναχωρήσει τη 14η Μαρτίου, για την πρώτη της πτήση στο διάστημα.

Η NASA υπολογίζει ότι ο διαστημικός περίπατος που θα κάνουν οι δύο αστροναύτισσες θα διαρκέσει περίπου επτά ώρες.

Θα πρόκειται για τον δεύτερο από τους τρεις προγραμματισμένους διαστημικούς περιπάτους της Αποστολής 59.

Για τη Στέφανι Σίρχολτς, στέλεχος της διεύθυνσης δημοσίων σχέσεων της NASA, αν και ο πρώτος διαστημικός περίπατος που θα κάνουν μόνο γυναίκες θεωρείται ορόσημο για τις περισσότερες γυναίκες που υπηρετούν σ' αυτήν, το κύριο είναι να μην είναι ο τελευταίος.

Υπενθύμισε ότι ο πρώτος μαύρος επικεφαλής της NASA, ο Τσαρλς Μπόλντεν, είχε πει το 2016 πως «το να είναι ο πρώτος αφροαμερικανός διευθυντής είναι ωραίο και καλό, αλλά αυτό που θέλει να εξασφαλίσει είναι πως δεν θα είναι ο τελευταίος».

Tags
Back to top button