Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

«Διαστημική μάχη» Κίνας-ΗΠΑ για το ποιος θα φέρει πρώτος στη Γη ύλη από τον Άρη

Το ρόβερ της αποστολής Perseverance της NASA που βρίσκεται στον Άρη συλλέγει δείγματα εδάφους και πετρωμάτων που τοποθετεί σε ειδικούς για την περίσταση κατασκευασμένους κυλίνδρους τους οποίους σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα συλλέξει επόμενη αποστολή για να τους φέρει πίσω στη Γη για μελέτη. Όμως η οργάνωση της αποστολής συλλογής και επιστροφής των δειγμάτων παρουσιάζει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και κάπου εκεί μπαίνει στο παιχνίδι η Κίνα η οποία κατάφερε να γίνει η πρώτη χώρα που στέλνει ένα ρομπότ εξερεύνησης στην αθέατη πλευρά της Σελήνης και να φέρει πίσω στη Γη δείγματα εδάφους από εκεί.

Κυνηγός αστεροειδών αποκαλύπτει τι μας κρύβει η NASA

Ομάδα ερευνητών από διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς στην Κίνα παρουσίασε ένα σχέδιο για το Tianwen-3, μια αποστολή προσεδάφισης δύο διαστημικών σκαφών στον Άρη που σχεδιάστηκε από την Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας. Σε μια διάσκεψη ο Τζιζχονγκ Λιού, επικεφαλής της αποστολής Tianwen-3 είπε ότι η αποστολή βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εκτόξευση της το 2028.

Το Tianwen-3 θα περιλαμβάνει ένα σκάφος προσεδάφισης στην επιφάνεια της Άρη, ένα όχημα ανάβασης, ένα δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη και ένα όχημα επιστροφής. Υπάρχει επίσης η σκέψη για χρήση ενός εξάποδου ρομπότ και ενός ελικοπτέρου.

Στελέχη του Εργαστηρίου Εξερεύνησης Βαθέως Διαστήματος και της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωλογικών Επιστημών έχουν σημειώσει σε έκθεση τους ότι υπάρχουν 86 πιθανές τοποθεσίες που εξετάζονται για το σημείο προσγείωσης Tianwen-3. Τα περισσότερα συγκεντρώνονται στην Chryse Planitia, μια ομαλή πεδιάδα στη βόρεια ισημερινή περιοχή του Άρη, και στην Utopia Planitia, τη μεγαλύτερη λεκάνη πρόσκρουσης στον Άρη, όπου η Κίνα προσγείωσε ένα ρόβερ εξερεύνησης το 2021.

Αυτές οι τοποθεσίες είναι ελπιδοφόρες για τον βασικό στόχο της αποστολής Tianwen-3 σύμφωνα με τους κινέζους επιστήμονες. Οι τοποθεσίες επιλέχθηκαν επειδή φαίνονται φιλικοί για μια προσεδάφιση και επειδή οι βράχοι και τα ιζήματα εκεί μπορεί να διατηρούν ακόμα ίχνη αρχαίας ζωής στον Άρη. Λεπτομέρειες της αποστολής δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «National Science Review».

 

Tags
Back to top button