Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Διασχίζοντας το πέρασμα Drake: Φρικτά επικίνδυνο - Τα γιγάντια κύματα και οι προκλήσεις του Νότιου Ωκεανού

Το πέρασμα πήρε το όνομά του από τον Άγγλο κουρσάρο Φράνσις Ντρέικ (Sir Francis Drake) του 16ου αιώνα, ο οποίος διέσχισε τον πορθμό του Μαγγελάνου, τον Σεπτέμβριο του 1578.

 

Τορόντο: Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι - Πλημμύρισε και η έπαυλη του Drake (βίντεο)

Το Allankay της Sea Shepherd Global «παλεύει» με τα γιγάντια κύματα στο πέρασμα Drake, στον Νότιο Ωκεανό, στις 3 Μαρτίου 2023.

«Το πιο επίφοβο μέρος ωκεανού στον κόσμο, και δικαίως», έγραψε ο Άλφρεντ Λάνσινγκ για το ταξίδι του εξερευνητή Έρνεστ Σάκλετον το 1916. Πρόκειται για το πέρασμα Drake, που συνδέει το νότιο άκρο της νοτιοαμερικανικής ηπείρου με το βορειότερο σημείο της Ανταρκτικής χερσονήσου, σύμφωνα με το  CNN και όπως μεταδίδει το 

Το πέρασμα Drake εξακολουθεί να είναι μια τρομακτική πρόκληση για τους ταξιδιώτες στην Ανταρκτική και όχι μόνο επειδή χρειάζονται έως και 48 ώρες για να το διασχίσουν. Στο σημείο επικρατούν κύματα που ξεπερνούν τα 15 μέτρα, δοκιμάζοντας σθεναρά τις αντοχές των πλοίων.

Για τους ωκεανογράφους το πέρασμα Drake είναι ένα συναρπαστικό μέρος, ενώ αντίστοιχα για τους καπετάνιους μια τεράστια πρόκληση, παρά το συναίσθημα του φόβου που «γεννά».

«Είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο όπου οι άνεμοι πνέουν χωρίς να βρίσκουν στεριά», είπε ο ωκεανογράφος Alexander Brearley στο CNN. Συμπλήρωσε πως οι ισχυροί άνεμοι φυσούν από δυτικά προς ανατολικά, ενώ εξήγησε πως φέρουν και χαρακτηριστικά ψευδώνυμα που αποτυπώνουν το μέγεθος της έντασής τους.

«Γενικά ο Νότιος Ωκεανός είναι πολύ θυελλώδης αλλά ιδίως στο πέρασμα Drake οι καταιγίδες είναι ανεξέλεγκτες», πρόσθεσε. Εν συνεχεία, μίλησε για την τρομακτική ταχύτητα με την οποία «τρέχει» το νερό στο ωκεάνιο ρεύμα.

Το πέρασμα Drake είναι «ένα συναρπαστικό μέρος»

Το πέρασμα πήρε το όνομά του από τον Άγγλο κουρσάρο Φράνσις Ντρέικ (Sir Francis Drake) του 16ου αιώνα, ο οποίος διέσχισε τον πορθμό του Μαγγελάνου, τον Σεπτέμβριο του 1578.

«Εσωτερικά κύματα», τα οποία αποκαλούνται και ως «υποβρύχια βουνά» δημιουργούν δίνες που φέρνουν στην επιφάνεια κρύο νερό από τα βάθη του ωκεανού. «Τα κύματα είναι τρομακτικά ταραχώδη καθώς διασχίζει κανείς το πέρασμα Drake», είπε ο Brearley, ο οποίος διασχίζει τακτικά το πέρασμα με ερευνητικό πλοίο.

«Τα δρομολόγια μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Αυστραλίας προς την Ανταρκτική είναι αληθινά πολύ επικίνδυνα», είπε αμέσως μετά. «Ένας από τους βασικότερους λόγους που ισχύει κάτι τέτοιο είναι το πέρασμα Drake, το οποίο είναι αναπόφευκτό, ωστόσο την ίδια ώρα είναι και βαθιά συναρπαστικό».

 

Διασχίζοντας το πέρασμα Drake 

«Πρέπει να επιλέξουμε την καλύτερη στιγμή για να περάσουμε το Drake. Πρέπει να προσαρμόσουμε την πορεία μας, μερικές φορές δεν κατευθυνόμαστε προς την τελική μας κατεύθυνση, αλλάζουμε την πορεία για να έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση από τα πελώρια κύματα. Μπορεί να επιβραδύνουμε ή να επιταχύνουμε αναλόγως με την ένταση των καταιγίδων και το μένος των γιγαντιαίων κυμάτων», είπε και εξήγησε πως συνηθίζει να ενημερώνεται για την εξέλιξη του καιρού τουλάχιστον δέκα μέρες νωρίτερα.

 

Tags
Back to top button