Με… κυρώσεις κινδυνεύει να πληρώσει την αγορά των ρωσικών S-400 η Άγκυρα, κυρώσεις που δεν αποκλείεται να παρατείνουν την ύφεση που ήδη δοκιμάζει τις αντοχές του Ερντογάν, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη.
«Είναι πολύ πολύπλοκη (σ.σ. η διαμάχη για τους S-400) για να επιλυθεί γιατί τόσο Αμερικανοί όσο και Τούρκοι αξιωματούχοι την βλέπουν ως μια αντανάκλαση ευρύτερης γεωπολιτικής ισορροπίας», σχολιάζει μιλώντας στο Reuters ο Galip Dalay, επισκέπτης επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Οι κυρώσεις θα έχουνε επακόλουθες συνέπειες στην Τουρκία, αλλά πιθανώς δεν θα σηματοδοτήσουν ένα σημείο θραύσης για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ», σημειώνει.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία ότι το ρωσικό αμυντικό σύστημα αποτελεί απειλή για τα συστήματα του ΝΑΤΟ και, συνεπώς, για το stealth αεροσκάφος F-35 των ΗΠΑ. Η Τουρκία αντιμετωπίζει επίσης πιθανή επανεκτίμηση της ιδιότητας μέλους του ΝΑΤΟ και κινδυνεύει να αποκοπεί από το πρόγραμμα F-35 των ΗΠΑ.
Η θέση της Άγκυρας είναι ότι οι S-400 δεν συνιστούν απειλή για τα F-35 ή το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, οι λεγόμενες κυρώσεις CAATSA θα ενεργοποιηθούν βάσει νόμου, όταν το ρωσικό σύστημα θα φτάσει στο τουρκικό έδαφος, ενδεχομένως τον Ιούλιο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε ακόμα να πείσει τον Ερντογάν να αλλάξει γνώμη για τη συμφωνία, καθώς οι δύο θα συναντηθούν στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής των G-20 στην Ιαπωνία στις 28-29 Ιουνίου.
Αν η Άγκυρα αποδεχθεί την παράδοση των S-400, ο Τραμπ μπορεί αρχικά να επιλέξει ήπιες κυρώσεις που απευθύνονται σε μεμονωμένους Τούρκους και όχι στην κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να αγοράσει χρόνο για περισσότερη διπλωματία, σύμφωνα με το Reuters.
«Υπάρχει αμερικανική επιφυλακτικότητα στο να εμποδιστεί εντελώς η στρατιωτική-βιομηχανική σχέση με την Τουρκία», δήλωσε στο Reuters ο Sinan Ulgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και επισκέπτης ερευνητής στο Carnegie Europe.
Ο Ulgen επίσης δήλωσε ότι οποιαδήποτε διαφωνία σχετικά με τις κυρώσεις θα μπορούσε οδηγήσει σε κλιμάκωση και δασμούς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις δουλειές της Lockheed Martin με τουρκικές εταιρείες και να θέσουν σε κίνδυνο την μελλοντική αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16.
«Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν βαρύτερες κυρώσεις αν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρεθούν σε μια πορεία προς την κλιμάκωση με την Τουρκία, πέρα από τη συνηθισμένη ρητορική», δήλωσε.
Εάν η Άγκυρα παραλάβει τους S-400 όπως είχε προγραμματιστεί, το Κογκρέσο των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα εμπόδιζε την παράδοση των F-35 στην Τουρκία και απομάκρυνε την Άγκυρα από τον κατάλογο των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής τους.
Εξάλλου, την Τετάρτη, η CEO της Lockheed Martin, Marillyn Hewson, υποβάθμισε την επίπτωση μιας πιθανής απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι αρκετές άλλες χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον (για να συμμετέχουν σε αυτό).
«Δεν είναι σημαντικός ο αριθμός των αεροσκαφών και σε περίπτωση που υπάρξουν κυρώσεις και η χώρα αυτή δεν θα μπορέσει να παραλάβει τα αεροσκάφη τώρα ή στο μέλλον αυτά θα αναπληρωθούν πολύ εύκολα», είπε η Hewson για να συνεχίσει: «Ήδη πολλές χώρες ζητούν να πάρουν αυτές τις θέσεις της Τουρκίας στη γραμμή παραγωγής των αεροσκαφών. Θέλουν πραγματικά το αεροσκάφος. Δεν βλέπω καμία αρνητική συνέπεια σε μας από μια τουρκική ακύρωση».