Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε σήμερα ότι οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη διακήρυξη της Ρώμης ολοκληρώθηκαν παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα επιμένει στις αντιρρήσεις της και στην άποψη που δημόσια έχει εκφράσει για την ανάγκη ανάδειξης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.
«Οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έληξαν και το κείμενο οριστικοποιήθηκε από την ΕΕ των 27», είπε στο πρακτορείο Reuters πηγή της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «μόνο η Ελλάδα έχει μια γενική επιφύλαξη σχετικά με το κείμενο.»
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί το κείμενο της Ρώμης να διευκρινίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι ξεχωριστές συνομιλίες για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης που διεξάγονται τη στιγμή αυτή βρίσκουν επίσης εμπόδια στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Το πρακτορείο σε άλλο σημείο της ανταπόκρισης του επισημαίνει ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να επιλυθεί μόνο στο υψηλότερο επίπεδο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα όμως οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν να αννοηθεί ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μέσα από τις διαβουλεύσεις για τη διακήρυξη της Ρώμης.
Συγκεκριμένα το Reuters επικαλείται διπλωμάτη της ΕΕ ο οποίος είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Αθήνας να κερδίσει επιρροή στις διεθνείς συνομιλίες για το χρέος καθυστερώντας τη Διακήρυξη της Ρώμη, δεν πρόκειται να επιτύχει: «Δεν θα εκβιαστούμε από ένα κράτος μέλος που συνδέει ένα θέμα της ΕΕ με ένα εντελώς διαφορετικό».
Το non paper
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη εκδόθηκε άτυπη ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο στην οποία μεταξύ άλλων οι επιτελείς από το Μαξίμου ανέφεραν σχετικά με την την κοινή ανακοίνωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ ότι «Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τα ειδικά συμφέροντα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος».
Συγκεκριμένα το ενημερωτικό σημείωμα που διακινήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε: «Πάντοτε εν όψει των Ευρωπαϊκών Συνόδων λαμβάνουν χώρα προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη σύνταξη των διακηρύξεων/ανακοινωθέντων.
Κατά τη διαδικασία αυτή γίνεται πολιτικός διάλογος ώστε να διαμορφωθεί το κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή είναι μία πάγια διαδικασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τα ειδικά συμφέροντα και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος μέλος.
Η ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτών ακριβώς των προπαρασκευαστικών συζητήσεων εν όψει τις Επετειακής Συνόδου τόνισε εκτός των άλλων την ανάγκη η Διακήρυξη της Ρώμης να εμπλουτισθεί έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων.
Η ελληνική πρόταση άλλωστε σηματοδοτεί την ανάγκη για διαρκή μέριμνα της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Αμφιβολίες και από την Πολωνία
Tο Reuters στο τηλεγράφημα του σημείωσε επίσης και την απειλή της Πολωνίας ότι ενδέχεται να αρνηθεί να εγκρίνει τη δήλωση, παρόλο που διπλωμάτες υποβάθμισαν τη συγκεκριμένη απειλή.
Η Βαρσοβία αντιτίθεται στην «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», μια ιδέα που προωθείται μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Βρυξέλλες, ώστε να συμβάλει στη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στη μετα-Brexit εποχή της ΕΕ.
«Εάν η Διακήρυξη δεν περιλαμβάνει τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητες για την Πολωνία, τότε δεν θα τη δεχτούμε», δήλωσε η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Szydlo.