«Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας. Η Αθήνα αισθάνεται την απογοήτευση της Ευρώπης και ελπίζει στη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ», γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας δεν ήταν ποτέ απλές. Οι δύο εταίροι του ΝΑΤΟ ερίζουν για εδάφη, πρόσφυγες και πρώτες ύλες. Τώρα, όμως, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ τόσο περίπλοκες», συνεχίζει.
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως προκαλέσει την γείτονα τους τελευταίους μήνες», προσθέτει το δημοσίευμα.
«Ο Ερντογάν υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό της Λιβύης αλ Σάρατζ να τον στηρίξει στρατιωτικά στη μάχη κατά του στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ. Παράλληλα, οι δύο πολιτικοί υπόγραψαν συμφωνία για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Με αυτόν τον τρόπο, χώρισαν τη Μεσόγειο μεταξύ τους - και αγνόησαν το γεγονός ότι τα ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, βρίσκονται στην περιοχή αυτή», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.
«Ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να στείλει σεισμογραφικό στην Ανατολική Μεσόγειο εντός του 2020.Έλληνες διπλωμάτες και στρατηγοί εκφράζουν φόβους ότι ο τελευταίος ελιγμός του τελικά θα διευρύνει τη σφαίρα επιρροής του στην ελληνική επικράτεια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να "υπερασπιστεί την κυριαρχία της με κάθε κόστος"».
«Για τον Μητσοτάκη, η στάση της Τουρκίας είναι επικίνδυνη. Ο Ερντογάν μπορεί να βλάψει την Ελλάδα σε διάφορα επίπεδα. Η Άγκυρα ασκεί πιέσεις στους γείτονές της επί μήνες, ιδιαίτερα όσον αφορά την πολιτική για τους πρόσφυγες», γράφει το περιοδικό «Der Spiegel».
«Η Τουρκία υποστηρίζει ότι φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Ο Ερντογάν δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους ως μέσο διαπραγμάτευσης. Εάν οι Ευρωπαίοι προκαλέσουν προβλήματα, για παράδειγμα, επικρίνοντας την πολιτική της Τουρκίας για το συριακό, τότε ο Τούρκος Πρόεδρος έχει απειλήσει αρκετές φορές ότι θα φροντίσει να γεμίσει την Ελλάδα με πρόσφυγες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζήτησε από τη Γερμανία να είναι παρούσα στη σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά της».
«Η Αθήνα επίσης στερείται υποστήριξης από την Ευρώπη στην προσφυγική κρίση», γράφει το περιοδικό και προσθέτει:
«Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ιδίως στα νησιά. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες εδώ και χρόνια. Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει τίποτα γι 'αυτό».
«Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει τώρα σε έναν άλλο σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ - τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον είχε ενεργήσει ως διαμεσολαβητής δύο φορές το 1987 και το 1996 σε συγκρούσεις μεταξύ Άγκυρας - Αθήνας. Ο Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο».