Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: «Αν η Τουρκία υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας επιλύεται το 95% των διαφορών μας»

Τόνισε ακόμη πως οποιαδήποτε θεώρηση των Δωδεκανήσων ή του συμπλέγματος της Μεγίστης ως απομονωμένου, συνιστά προσέγγιση εκτός πραγματικότητος Διεθνούς Δικαίου, εκτός πραγματικότητας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θύμισε μάλιστα, πως «η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αποτελεί δηλαδή τμήμα των συνολικών αρχών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Δενδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, παρέστη νωρίτερα στον εορτασμό των πολιούχων του Καστελλορίζου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Επίσης επισκέφτηκε την έδρα της Δυνάμεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Νίκου Δένδια

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανήμερα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Ρω, για τρίτη φορά. Αυτή τη φορά με αφορμή τα εγκαίνια του Επιτηρητικού Φυλακίου, το οποίο αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, ως αυθεντικού εκφραστή της λαϊκής βούλησης. Θα ήθελα γι’ αυτό να ευχαριστήσω τον προηγούμενο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Κώστα Τασούλα, για τη δωρεά αυτή, η οποία έγινε επί των ημερών του, επί της Προεδρίας του.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσω – νομίζω είναι πασίγνωστο – ότι η γεωπολιτική σημασία της νησίδας αυτής είναι τεράστια, όπως και του συμπλέγματος της Μεγίστης, του Καστελλορίζου.

Και, βεβαίως, συναισθηματικά η Δέσποινα Αχλαδιώτου, ακρίτας εδώ, στη Ρω επί 34 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της, ύψωνε κάθε ημέρα την ελληνική σημαία.

Η σημερινή τελετή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εγκαινίων Επιτηρητικών Φυλακίων, το τελευταίο στον «ΑΓΙΟ ΦΑΝΟΥΡΙΟ» στη Σύμη. Συνιστούν τμήματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας και των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού μας, της Ατζέντας «2030» δηλαδή.

Διότι έχω πει επανειλημμένως ότι το προσωπικό είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επανερχόμενος στο γεωγραφικό σημείο όπου βρισκόμαστε, δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι τμήμα των Δωδεκανήσων. Είναι σημείο αναφοράς για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, για την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ).

Οποιαδήποτε θεώρηση των Δωδεκανήσων ή του συμπλέγματος της Μεγίστης ως απομονωμένου, συνιστά νομίζω προσέγγιση εκτός πραγματικότητος Διεθνούς Δικαίου, εκτός πραγματικότητας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και είναι και μια ευκαιρία να θυμίσω για πολλοστή φορά ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αποτελεί δηλαδή τμήμα των συνολικών αρχών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και έχω, επίσης, πει επανειλημμένα ότι αν η γειτονική Τουρκία στην πορεία της στο μέλλον, ελπίζω προσέγγισης προς την Ευρώπη και όχι απόκλισης, επιλέξει να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε το 95%, για να μην πω το 100%, της διαφοράς της με την Ελλάδα θα είχε επιλυθεί.

Ούτως ή άλλως εμείς οι Έλληνες σε μια εποχή γεωπολιτικών αλλαγών και αμφισβητήσεων θα κάνουμε πάντοτε αυτό που το καθήκον και το Σύνταγμα επιβάλλουν. Θα προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας. Και ο φορέας υπεράσπισης αυτών των δικαιωμάτων ήταν, είναι και θα είναι πάντα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόπιστος φορέας ισχύος αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελληνική κοινωνία.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Tags
Back to top button