Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Δεν ξεχνούν στο Ναγκασάκι: 75 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας

Πέρασαν 75 χρόνια από την καταστροφή στο Ναγκασάκι, μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στις 9 Αυγούστου του 1945.

Η φετινή τελετή μνήμης ήταν περιορισμένη εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι δύο βόμβες, καταστροφικής ισχύος άνευ προηγουμένη την εποχή εκείνη, «γονάτισαν» την Ιαπωνία και την 15η Αυγούστου 1945 ο αυτοκράτορας Χιροχίτο ανακοίνωνε στους υπηκόους του τη συνθηκολόγηση με τους συμμάχους, γεγονός που σήμανε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πρωί της Κυριακής (09/08) τελέστηκε λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων στην εκκλησία Ουρακάμι, κοντά στο «σημείο μηδέν», ενώ άλλοι κάτοικοι πήραν μέρος σε τελετή στο Πάρκο της Ειρήνης. Ο αριθμός των ανθρώπων που επετράπη να παραστούν ήταν μειωμένος κατά 90% σε σχέση με αυτούς προηγούμενων ετών. Όσοι το επιθυμούσαν, μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις τελετές μνήμης στην τηλεόραση, καθώς αποφασίστηκε να αναμεταδοθούν απευθείας.

Ο 88χρονος Τερούμι Τανάκα, ο οποίος ήταν 13 ετών την ημέρα του βομβαρδισμού, θυμάται ακόμα τη στιγμή που όλα έγιναν λευκά, τη στιγμή της έκρηξης. «Είδα πολύ κόσμο με φρικιαστικά εγκαύματα και τραύματα που απομάκρυνε ανθρώπους ήδη πεθαμένους και τους μετέφερε σε πρωτοβάθμιο σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο», αφηγήθηκε συγκινημένος.

Όπως πρόσθεσε: «Οι επιζήσαντες αυτών των επιθέσεων πιστεύουμε ότι ο κόσμος πρέπει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα, διότι δεν θέλουμε οι νέες γενιές να ζήσουν το ίδιο πράγμα. Ανθρώπινα όντα κατέχουν σήμερα περίπου 13.000 ατομικές βόμβες. Πώς τους το επιτρέπουμε; Ο κόσμος πιστεύει ότι πυρηνικά όπλα δεν θα χρησιμοποιούν ποτέ πια. Αλλά δεν ξέρεις ποτέ. Δεν ξέρεις ποτέ». 

Η ατομική βόμβα «Fat Man», που έπεσε στο Ναγκασάκι, στοίχισε τη ζωή σε 74.000 ανθρώπους. Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν ποτέ επίσημα συγγνώμη για τη χρήση των ατομικών βομβών. Το 2016, όμως, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος εν ενεργεία που μετέβη στη γειτονική πόλη της Χιροσίμα, όπου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα και εξέφρασε την ευχή ο κόσμος να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα.
 

Tags
Back to top button