Αυτό που και , δηλαδή η νέα συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου-Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, επιβεβαίωσε τα "καμπανάκια" που το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε κρούσει εγκαίρως.
Σήμερα στην Ουγγαρία οι δύο "αδελφοί" εναγκαλίστηκαν θερμώς (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία) και αντήλαξαν αβρότητες στο πλαίσιο της καταληκτικής εκδήλωσης του Διεθνούς Ευχαριστιακού Συνεδρίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
"Βάλτε τον Θεό στο επίκεντρο και καλλιεργήστε την αδελφοσύνη" ήταν το μήνυμα του Πάπα στη Βουδαπέστη...
Στην Πλατεία Ηρώων στη Βουδαπέστη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες από το Διεθνές Ευχαριστιακό Συνέδριο κι ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι το χριστιανικό ταξίδι δεν είναι κυνήγι της επιτυχίας, αλλά ξεκινά με ένα βήμα προς τα πίσω, με την απομάκρυνση από το κέντρο της ζωής για να κάνει κανείς χώρο για τον Θεό που πεθαίνει στο σταυρό, αποδεχόμενος τη θεϊκή λογική της υπηρεσίας, όχι σύμφωνα με την ανθρώπινη λογική της δύναμης και της κατάκτησης.
Μετά από ένα σύντομο φιλικό χαιρετισμό προς τις αρχές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρωθυπουργός Ορμπάν, στις συναντήσεις που προηγήθηκαν της τελικής Λειτουργίας του συνεδρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους επισκόπους να μην κλείσουν τον εαυτό τους στην άκαμπτη άμυνα της «λεγόμενης ταυτότητάς μας», αλλά να ανοίξουν στη συνάντηση με τον άλλον και να "καλλιεργήσουμε μαζί το όνειρο μιας αδελφικής κοινωνίας". Τους κάλεσε να υιοθετήσουν πάντα το στυλ του Θεού, αυτό της εγγύτητας, της συμπόνιας και της τρυφερότητας. Τους κάλεσε να μην χρησιμοποιούν λέξεις που σηματοδοτούν την απόσταση και επιβάλλουν κρίση, αλλά που τους βοηθούν να κοιτάζουν το μέλλον με σιγουριά.
Το φιλόξενο, το αμοιβαίο άνοιγμα και η κατασκευή γεφυρών ήταν τα θέματα στα οποία επέμεινε ο Πάπας με τους εκπροσώπους των άλλων χριστιανικών εκκλησιών και με ορισμένα μέλη των εβραϊκών κοινοτήτων. Απευθυνόμενος στους τελευταίους, μίλησε για την «απειλή αντισημιτισμού, που εξακολουθεί να επικρατεί στην Ευρώπη και αλλού», δηλώνοντας ότι «πρέπει να σβήσει».
«Μπροστά στην πολιτισμική, εθνοτική, πολιτική και θρησκευτική ποικιλομορφία, μπορούμε είτε να υποχωρήσουμε σε μια άκαμπτη υπεράσπιση της υποτιθέμενης ταυτότητάς μας, είτε να είμαστε ανοιχτοί στο να συναντήσουμε άλλους και να καλλιεργήσουμε μαζί το όνειρο μιας αδελφικής κοινωνίας», είπε, υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους ότι «η προσκόλληση στην ταυτότητά του καθενός δεν πρέπει ποτέ να γίνει κίνητρο εχθρότητας και περιφρόνησης για τους άλλους, αλλά μάλλον βοήθεια για διάλογο με διαφορετικούς πολιτισμούς».
«Αν θέλουμε ο ποταμός του Ευαγγελίου, επίσης εδώ στην Ουγγαρία, να διεισδύσει στη ζωή των ανθρώπων και να οδηγήσει σε μια πιο αδελφική και αλληλέγγυα κοινωνία, η Εκκλησία πρέπει να χτίσει νέες γέφυρες διαλόγου», συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος, ζητώντας από τους Επισκόπους, ιερείς και ποιμένες, να «δείχνουν πάντα το αληθινό πρόσωπο της Εκκλησίας, ένα πρόσωπο που είναι φιλόξενο σε όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από αλλού, που είναι αδελφικό και ανοιχτό σε διάλογο».
«Μακάρι η Εκκλησία στην Ουγγαρία να είναι οικοδόμος γεφυρών και υπέρμαχος του διαλόγου!» αυτός είπε.