Ότι θα δεχθούν την Βόρεια Ιρλανδία στην ΕΕ, που σήμερα ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να δεσμευθούν επίσημα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη σύνοδο του Σαββάτου για το Brexit.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι έχει ήδη ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους του να αναγνωρίσουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία, όπως η Ανατολική Γερμανία το 1990, θα ενταχθεί αυτόματα στην ΕΕ στην περίπτωση που ενωθεί με ένα υφιστάμενο κράτος-μέλος, τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Ο Κένι θα ζητήσει από τους υπόλοιπους 26 ηγέτες που συναντώνται στις Βρυξέλλες να εγκρίνουν ένα διαπραγματευτικό σχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας για να επικυρώσουν πολιτικά αυτό που σύμφωνα με Ιρλανδούς και Ευρωπαίους νομικούς είναι το προβλεπόμενο από τη διεθνή νομοθεσία για τέτοιου είδους εδαφικές αλλαγές, όπως αναφέρει το reuters.
«Απλά θα δηλώνει το προφανές, δηλαδή ότι και μια ενωμένη Ιρλανδία θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ», δήλωσε πηγή κοντά στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η ΕΕ φυσικά δεν λαμβάνει θέση για την πιθανότητα μιας ενωμένης Ιρλανδίας. Εάν προκύψει αυτό το ερώτημα, θα εναπόκειται στους λαούς της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας να αποφασίσουν, στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής».
Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που συνήφθη το 1998 με τη στήριξη του βρετανικού και του ιρλανδικού κράτος, προβλέπει ότι θα πρέπει να διενεργηθούν δημοψηφίσματα και στις δύο πλευρές των συνόρων για να εγκριθεί η ένωση της νήσου. Η σημερινή βρετανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι η Βόρεια Ιρλανδία, εάν ενωθεί με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, θα είναι σε θέση να επανενταχθεί στην ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, από τη σύνοδο των οποίων θα απουσιάζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, θα συμπεριλάβουν στα επίσημα πρακτικά του Συμβουλίου τη συμφωνία τους με τη θέση του Κένι. Τα πρακτικά αυτά συνήθως δημοσιεύονται αφού πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύνοδος, αν και σε αυτή την περίπτωση ίσως γίνουν αμέσως γνωστά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.