
Εναλλακτική λύση στην τεχνολογία των στιγμιαίων συναλλαγών θέλουν να προσφέρουν δεκαέξι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να «κοντράρουν» κολοσσούς του κλάδου όπως η Visa και η Mastercard.
«Σήμερα μια ομάδα δεκαέξι μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από πέντε χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία και Ολλανδία) ανοίγουν το δρόμο στη μελλοντική έναρξη του EPI, της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τις πληρωμές», ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι τράπεζες, που υπολογίζεται να είναι έτοιμες έως το 2022.
Όπως προσθέτουν, στόχος τους είναι: «Η δημιουργία μιας ενοποιημένης, πανευρωπαϊκής λύσης πληρωμών που θα βασίζεται στις στιγμιαίες πληρωμές, προσφέροντας μια τραπεζική κάρτα στους καταναλωτές και τους εμπόρους σε ολόκληρη την Ευρώπη, ένα ψηφιακό πορτοφόλι και λύσεις διαπροσωπικών πληρωμών (P2P), που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού στην Ευρώπη.
Η λύση έχει στόχο να αποτελέσει ένα νέο πρότυπο πληρωμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και εμπόρους για όλους τους τύπους συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα καταστήματα, στο διαδίκτυο, για τις αναλήψεις χρημάτων και τις P2P (διαπροσωπικές πληρωμές) επιπρόσθετα των λύσεων των διεθνών συστημάτων πληρωμής».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ομίλου BNP Paribas, Τιερί Λαμπόρντ: «Η μεγάλη καινοτομία θα είναι να δίνεται η δυνατότητα πληρωμής κάποιου οπουδήποτε στην Ευρώπη, επτά ημέρες την εβδομάδα, στιγμιαία, για παράδειγμα με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου».