Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΔΕΗ: Αυτά ισχύουν για τα τιμολόγια ρεύματος

Τι ισχύει τελικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ; Θα αυξηθούν ή όχι, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης;

H κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, μπορεί να έκανε χθες το γύρο της αγοράς, δεν απομακρύνει όμως την βεβαιότητα ότι η Επιχείρηση θα ενσωματώσει την ρήτρα δικαιωμάτων ρύπων, προκειμένου να αποφύγει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που προκαλεί η εκτίναξη του κόστους των CO2.

Εκείνο που δεν είπε χθες ο υπουργός είναι το σχέδιο, με το οποίο θα περάσει στα τιμολόγια η νέα επιβάρυνση. Το υπουργείο από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει εκπονήσει ένα πλάνο, με το οποίο ακόμη κι αν επιβληθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ρήτρα CO2, να λειτουργήσει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα εξισορροπεί την όποια επιβάρυνση των τιμολογίων, με αντίστοιχες μειώσεις άλλων χρεώσεων. Με τον τρόπο αυτό οι συνέπειες για τα νοικοκυριά θα είναι από μικρές έως ασήμαντες.

Το σκεπτικό του κυβερνητικού επιτελείου είναι ο πλεονασματικός Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) να αποτελέσει το ρυθμιστή για τη σταδιακή μείωση, με προοπτική κατάργησης του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), το οποίο περιλαμβάνεται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων ρεύματος και καταβάλλεται από τους καταναλωτές.

Το ΥΠΕΝ έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση από τις αρχές του 2019 τόσο της χρέωσης προμηθευτή όσο και του τέλους λιγνίτη, που τροφοδοτούν τον ΕΛΑΠΕ. Ο ειδικός λογαριασμός όμως θα συνεχίσει να τροφοδοτείται με τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και το συρρικνωμένο ΕΤΜΕΑΡ.

Σε αυτό το μηχανισμό στηρίζεται το χθεσινό «μαρκάρισμα» στον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας μονοψήφιας αύξησης τιμολογίων, με σκοπό η ΔΕΗ να πετύχει την βελτίωση της λειτουργικής της κερδοφορίας. Καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Παναγιωτάκης έχει μεταφέρει από καιρό τους προβληματισμούς του στο υπουργείο και για αυτό και ο ίδιος ο υπουργός δημόσια είχε αφήσει ανοικτό το θέμα της ενσωμάτωσης της ρήτρας CO2, παραπέμποντας στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ στα τέλη του 2018. Στις συζητήσεις αυτές υπήρχε πάντα από την πλευρά του υπουργείου ως «μπαλαντέρ» η μείωση ή ακόμη και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας του 15% που επίσης παραδέχτηκε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Παναγιωτάκης ότι η ΔΕΗ επεξεργάζεται μείωσή της, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται πολύ σύντομα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο, ένα από τα σενάρια που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι η έκπτωση συνέπειας να κατέβει στο 10%.

Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίζεται ανένδοτος στην πλήρη κατάργησή της, εν αντιθέσει με τον κ. Σταθάκη που προβάλλει υποστηριχτής της άποψης ότι η διατήρησή της πέρα από την επιβάρυνση που φέρνει στα οικονομικά της ΔΕΗ, αποτελεί και ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για αυτό και είναι θέμα χρόνου τόσο η εφαρμογή της ρήτρας CO2 στα τιμολόγια όσο και το ψαλίδισμα τη έκπτωσης του 15%.

Tags
Back to top button