Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Βρετανικό ΥΠΕΞ: «Δεν υπήρξε αμερικανικό αίτημα για το Ακρωτήρι»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υποβάλει αίτημα για χρήση της βρετανικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε διάδρομο προσγείωσης, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Ίβετ Κούπερ μιλώντας στο Times Radio.

Πλήρης επιχειρησιακή λειτουργία της RAF Ακρωτηρίου

Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι η Βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι παραμένει σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, παρά το περιστατικό, διαβεβαιώνοντας πως δεν έχει τεθεί ζήτημα διακοπής ή περιορισμού των δραστηριοτήτων της.

Το πλήγμα στον διάδρομο προσγείωσης

Μιλώντας δε στο Sky News, επεσήμανε ότι η επίθεση έπληξε τον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της βάσης.

Προληπτικά μέτρα και απουσία θυμάτων

Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα γύρω από τη βάση, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα από το περιστατικό στην εγκατάσταση που βρίσκεται κοντά στη Λεμεσό.

Μετακίνηση οικογενειών και μη απαραίτητου προσωπικού

Σε απάντηση της επίθεσης, η βάση προχωρά στη μετακίνηση οικογενειών στρατιωτικού προσωπικού και στην προσωρινή απομάκρυνση μη απολύτως απαραίτητου προσωπικού. Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την απόφαση «προληπτικό μέτρο», διευκρινίζοντας ότι οι οικογένειες θα φιλοξενηθούν σε εναλλακτικά καταλύματα εντός της Κύπρου.

Απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια

Εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε ότι «η ασφάλεια του προσωπικού και των οικογενειών τους αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», προσθέτοντας ότι η βάση και το προσωπικό της συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, διασφαλίζοντας την προστασία της Βρετανίας και των συμφερόντων της.

Η πρώτη επίθεση από το 1986

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση κατά της RAF Ακρωτηρίου από το 1986, όταν η εγκατάσταση είχε δεχθεί ρουκετοβόλα πυρά από Λίβυους ενόπλους.

Σε επιφυλακή οι κυπριακές αρχές

Αργότερα τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή μετά το περιστατικό. Επανέλαβε ωστόσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο και δεν προτίθεται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση».

Ενίσχυση των βρετανικών βάσεων με αμυντικά μέσα

Την ίδια ώρα, βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ενισχύσει τις βάσεις τους στην Κύπρο με πρόσθετα μέσα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αντιμετώπισης drones, μαχητικών αεροσκαφών F-35 και ραντάρ. Το Υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι οι ενισχύσεις αυτές έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποσκοπούν κυρίως στον εντοπισμό και την εξουδετέρωση εναέριων απειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News, το drone που ενεπλάκη στο περιστατικό ήταν μικρού μεγέθους.

Σύνδεση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Το ύποπτο πλήγμα σημειώθηκε λίγες ώρες αφόσον ο πρωθυπουργός Keir Starmer ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν επιλεγμένες βρετανικές βάσεις για πλήγματα κατά ιρανικών πυραυλικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με το Sky News, πρόκειται για τις βάσεις RAF Fairford στο Γκλόστερσαϊρ και τη στρατιωτική εγκατάσταση στο Ντιέγκο Γκαρσία, στα αμφισβητούμενα νησιά Τσάγκος.

Προειδοποιήσεις για «ολισθηρή πλαγιά»

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προειδοποίησαν για τον κίνδυνο «ολισθηρής πλαγιάς», που θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ στο να «παρασύρουν» τη Βρετανία σε έναν ακόμη παρατεταμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Tags
Back to top button