Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Βρετανικά Πανεπιστήμια: Κάλεσμα στην κυβέρνηση Στάρμερ για επαναφορά φοιτητών ΕΕ και ενδεχόμενη επιστροφή στο πρόγραμμα Erasmus

Ρότερνταμ: Πυροβολισμοί στο πανεπιστήμιο Erasmus MC - Δύο τραυματίες

 

Τα βρετανικά πανεπιστήμια καλούν την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερνα βρει τρόπο ώστε να αρχίσει εκ νέου η ροή φοιτητών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Βρετανία η οποία περιορίστηκε μετά το Brexit.

Μεταξύ άλλων, συζητούν και τη πιθανή επιστροφή της χώρας στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, αναφέρει ο Gurdian.

Ενόψει της συνάντησής του Στάρμερ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη, τα βρετανικά πανεπιστήμια δηλώνουν αποφασισμένα να μην προκαλέσουν επιστροφή στην «τοξική» διαμάχη του Brexit για τη μετανάστευση και υιοθετούν στάση αναμονής.

«Λυπούμαστε πραγματικά για το γεγονός ότι χάσαμε μια ροή πραγματικά καλών Ευρωπαίων φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Universities UK, Βίβιεν Στερν. Ωστόσο, δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η συζήτηση στο εσωτερικό για το μεταναστευτικό μπορεί να γίνει τοξική.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, ο Στάρμερ φάνηκε να έχει μαλακώσει την αρνητική στάση του στην ιδέα ενός προγράμματος κινητικότητας των νέων νέους κάτω των 30 για να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό για περιορισμένο αριθμό ετών.

Ωστόσο, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, λίγη συζήτηση έχει γίνει για το Erasmus, μέσω του οποίου, πριν από το Brexit, περίπου 15.000 Βρετανοί φοιτητές κάθε χρόνο σπούδαζαν σε πανεπιστήμιο της ΕΕ.

Η Βρετανία προσπάθησε να παραμείνει συνδεδεμένο μέλος του Erasmus, αλλά το οικονομικό βάρος έπεφτε δυσανάλογα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα πανεπιστήμια θα έπρεπε να επωμιστούν το κόστος περισσότερων εισερχόμενων φοιτητών.

Τα στοιχεία της ΕΕ για το 2020 δείχνουν ότι το 2018-2019 συνολικά 17.795 φοιτητές ήρθαν στη Βρετανία, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τους Βρετανούς φοιτητές (9.908) που πήγαν στην ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με την Φον ντερ Λάιεν, οι δύο πλευρές αποσκοπούν σε μια ευρύτερη «επανεκκίνηση» των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας. Θα εργαστούν από κοινού σε σειρά ζητημάτων με τελικό στόχο μια σύνοδο κορυφής την άνοιξη του 2025.

Tags
Back to top button