
Από την Ελβετία το ζευγάρι που σκοτώθηκε στο τροχαίο στην Εγνατία - Πήγαιναν για Πάσχα στο χωριό τους
Χωρίς τύψεις για την απόφασή της να σταθεί στο πλευρό του συζύγου της μέχρι την τελευταία στιγμή, η Louise Shackleton μίλησε για πρώτη φορά δημόσια, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται υπό αστυνομική έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για συνέργεια σε αυτοκτονία.
Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο ο σύζυγός της, Anthony, πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο με ευθανασία στη γνωστή κλινική Dignitas στην Ελβετία, ύστερα από έξι χρόνια μάχης με τη νόσο του κινητικού νευρώνα.
Η ίδια παραδέχεται ανοιχτά την πράξη της: «Έχω διαπράξει έγκλημα, το ομολογώ. Τον βοήθησα να ανέβει στο αεροπλάνο και ήμουν μαζί του. Δεν μετανιώνω στιγμή. Ήταν ο άντρας μου και τον αγαπούσα».
Η Shackleton λέει ότι η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα πολύχρονης σκέψης: «Το είχαμε συζητήσει σε βάθος για δύο χρόνια. Μου έλεγε: "Κοίταξε τις επιλογές μου. Ή θα πεθάνω ειρηνικά, με αξιοπρέπεια, χωρίς πόνο, ή θα καταλήξω σε ένα κρεβάτι, ανήμπορος, χωρίς να μπορώ καν να κοιτάξω γύρω μου αν δεν μου γυρίσεις εσύ το κεφάλι"».
Ανοικτή αστυνομική έρευνα
Στη Βρετανία, η ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη, αν και οι διώξεις είναι σχετικά σπάνιες. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του North Yorkshire επιβεβαίωσε ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η δημόσια παρέμβαση της Shackleton συμπίπτει με την επικείμενη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την πρόταση νόμου περί υποβοηθούμενου τέλους ζωής. Αν περάσει, η νομοθεσία θα επιτρέπει σε ασθενείς με αναμενόμενο προσδόκιμο ζωής κάτω των έξι μηνών να επιλέγουν νομικά να τερματίσουν τη ζωή τους, μετά από έγκριση δύο γιατρών και ειδικής επιτροπής.
«Ήταν απόλυτα ήρεμος με την απόφασή του»
Η Shackleton περιγράφει τις τελευταίες ημέρες τους στην Ελβετία ως «υπέροχες». «Γελούσε, ήταν απόλυτα συμφιλιωμένος με την απόφασή του. Σε εκείνες τις τέσσερις ημέρες κατάλαβα ότι ήθελε την ειρηνική έξοδο περισσότερο απ’ ό,τι ήθελε να μείνει μαζί μου. Ήταν σκληρό, αλλά αυτό αποδείκνυε πόσο αποφασισμένος ήταν».
Η πιο δύσκολη στιγμή ήρθε μετά τον θάνατό του. «Είχα πανικό και φόβο, επειδή τον άφηνα πίσω. Ήταν τρομακτικό», λέει. «Αν ο νόμος είχε αλλάξει, θα ήμασταν μαζί με την οικογένεια, όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν. Αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό».
Η δημόσια συζήτηση και οι αντιδράσεις
Η υπόθεση αναζωπυρώνει τη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία γύρω από την ευθανασία. Αντιτιθέμενοι στην πρόταση νόμου προειδοποιούν για τον κίνδυνο χειραγώγησης ευάλωτων ατόμων και για αλλαγή στάσης της κοινωνίας απέναντι σε ηλικιωμένους και ασθενείς. Τονίζουν, αντίθετα, την ανάγκη ενίσχυσης της παρηγορητικής φροντίδας.
Η Shackleton αναγνωρίζει τη σημασία των εγγυήσεων: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τους ανθρώπους. Όμως πρέπει και να σεβόμαστε τις επιλογές των άλλων, ακόμη κι αν μας πληγώνουν».
Ο Anthony Shackleton, που πέθανε σε ηλικία 59 ετών, ήταν παγκοσμίως γνωστός για την τέχνη του στην κατασκευή ξύλινων αλόγων. «Κανείς δεν είχε να πει κακή κουβέντα γι’ αυτόν. Ήταν δοτικός, ευγενικός, γεμάτος αγάπη», λέει η σύζυγός του.
«Το μόνο που ζητούμε είναι το δικαίωμα να διαλέξουμε»
Η Louise Shackleton αποφάσισε να μιλήσει για την ιστορία τους από υπόσχεση προς τον σύζυγό της: «Μου ζήτησε να μην αφήσω το ταξίδι του να πάει χαμένο. Να πω την ιστορία του. Να αγωνιστώ. Και αυτό κάνω: για το δικαίωμα των ανθρώπων να επιλέξουν το πώς θα πεθάνουν. Είναι τόσο απλό».