Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Βραζιλία: Υπάλληλος μηνύει τον εργοδότη του για τον αλκοολισμό του

Ένας πρώην επικεφαλής ζυθοποιείου στη Βραζιλία έκανε μήνυση στον επί δεκαετίες εργοδότη του, καταλογίζοντάς του πως δεν τον είχε ενημερώσει για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν πως ως επικεφαλής του τμήματος παραγωγής, ο άνδρας έπρεπε καθημερινά να δοκιμάζει την μπύρα προκειμένου να ελέγχει την ποιότητά της. Η εργασία του περιλάμβανε την επίβλεψη ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής, από την ανάπτυξη νέων συνταγών μέχρι την εξασφάλιση της τελικής ποιότητας. Το πρόβλημα ξεκινά από την ποσότητα που «όφειλε» - ή και όχι - να πίνει.

Ο άνδρας προσλήφθηκε στη μεγαλύτερη ζυθοποιεία της Νότιας Αμερικής Ambev το 1976 σε ηλικία 26 ετών και απολύθηκε το 1991. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της The Sun, ο ίδιος υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια αυτών των περίπου 16 ετών εργασίας, για να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντά του έπρεπε να καταναλώνει σχεδόν 4 λίτρα μπύρας ημερησίας, δηλαδή 7 μεγάλα ποτήρια.

Σύμφωνα με τη μήνυση, αυτή η ποσότητα αυξανόταν τις αργίες και σε ειδικές περιστάσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πωλήσεων. Έτσι προκύπτει ένας υπολογισμός μεγάλων ποτηριών μπύρας που φτάνει τα 25.000 για όλη τη διάρκεια της εργασίας του στην Ambev.

«Ήμουν νέος και άπειρος και ποτέ δεν με προειδοποίησαν για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπύρας», δήλωσε στο δικαστήριο. Κατηγορεί κυρίως τον πρώην εργοδότη του ότι δεν έλαβε προληπτικά μέτρα και δεν πραγματοποίησε κανέναν έλεγχο, κάτι που, όπως λέει, θα μπορούσε να έχει εντοπίσει τον αλκοολισμό του νωρίτερα και να του είχε προσφερθεί βοήθεια.

Οι δικαστές δεν πείσθηκαν

Στην υπερασπιστική της θέση η Ambev δήλωσε ότι οι δοκιμές ήταν τεχνικής φύσης και απαιτούσαν μόνο μικρές γουλιές. Σημείωσε ότι ήταν «ανθρωπίνως αδύνατο» να καταναλωθεί τόσο μεγάλη ποσότητα μπύρας όσο ισχυρίζεται ο ενάγων και ταυτόχρονα να συνεχίσει να εργάζεται. Η εταιρεία τόνισε επίσης ότι ο άνδρας είχε μεγάλη εμπειρία και γνώριζε τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Η θέση αυτή κρίθηκε πειστική από τους δικαστές, οι οποίοι αποφάσισαν να απορρίψουν την αγωγή του πρώην αρχιζυθοποιού, με βασικό επιχείρημα ότι τα συμπτώματα του αλκοολισμού του εμφανίστηκαν εννέα χρόνια μετά την απόλυσή του. Άλλωστε κατά τη δίκη προέκυψε πως ο άνδρας συνέχισε να ασκεί το ίδιο επάγγελμα σε άλλους εργοδότες μετά την απόλυσή του.

Επιπλέον, το δικαστήριο έκρινε ότι ο άνδρας, εργαζόμενος ως επικεφαλής τμήματος παραγωγής μπύρας, θα έπρεπε να είναι ενήμερος για τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Απαραίτητος ο ποιοτικός έλεγχος, απαγορευμένη η κατανάλωση

Μάλλον δεν είναι τυχαίο πως η περίοδος για την οποία ο άνδρας μήνυσε την ζυθοποιεία είναι τόσο πίσω στον χρόνο, αφού έκτοτε η μέθοδος διενέργειας των ποιοτικών ελέγχων κατά την παραγωγή αλκοολούχων ποτών είναι καταγεγραμμένη και γενικά γνωστή.

Για την μπύρα και το κρασί, στα οποία οι ποσότητες είναι κατά κανόνα πολύ μεγάλες και η παραγωγή εντατική, οι εργαζόμενοι που διενεργούν τον ποιοτικό έλεγχο οφείλουν μεν να δοκιμάζουν αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Συνίσταται μάλιστα να αποβάλουν τις γουλιές που εισάγουν στο στόμα και να μην τις καταπίνουν, ειδικά στα πρώτα στάδια της παραγωγής, όταν ο βαθμός της αλκοόλης είναι υψηλότερος και άρα οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την υγεία τους μεγαλύτεροι.

 

Tags
Back to top button