Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Τουλάχιστον 21 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» - Κατολισθήσεις έθαψαν σπίτια, δρόμοι γέμισαν συντρίμμια (βίντεο)

Οι διασώστες έσκαψαν μέσα σε συντρίμμια στο χωριό Donja Jablanica το πρωί του Σαββάτου αναζητώντας ανθρώπους που αγνοούνται από τις φονικότερες πλημμύρες της Βοσνίας εδώ και χρόνια, οι οποίες έπληξαν την Παρασκευή τη βαλκανική χώρα.

Η τηλεόραση N1 μετέδωσε ότι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ότι δεκάδες αγνοούνται στην περιοχή Jablanica, 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σαράγεβο.

Σύμφωνα με το AP, η κυβέρνηση πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα.

«Υπάρχουν κάποια χωριά στην περιοχή που δεν είναι ακόμη προσβάσιμα και δεν ξέρουμε τι θα βρούμε εκεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ορεινής Διάσωσης, οι ομάδες της οποίας συμμετέχουν στις έρευνες.

Η έντονη βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας σταμάτησε τις έρευνες, όπως μετέδωσαν τα βοσνιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά καθώς σταμάτησε η βροχή η έρευνα συνεχίστηκε. Στην Donja Jablanica πολλά σπίτια βρίσκονταν ακόμη κάτω από ερείπια.

Η 62χρονη Νέζιμα Μπέγκοβιτς στάθηκε τυχερή. Το σπίτι της έχει υποστεί ζημιές, αλλά βγήκε σώα και αβλαβής.

«Άκουσα ανθρώπους να ουρλιάζουν και ξαφνικά όλα ησύχασαν. Τότε σκέφτηκα ότι όλοι είναι νεκροί εκεί», δήλωσε στο Reuters.

Λόγω των ξαφνικών πλημμυρών την Παρασκευή κατέρρευσε ένα λατομείο πάνω από την Donja Jablanica και τα μπάζα χύθηκαν πάνω σε σπίτια και αυτοκίνητα στο χωριό.

Ο 66χρονος Ενές Ιμάμοβιτς δήλωσε ότι ξύπνησε από δυνατούς θορύβους γύρω στις 5 το πρωί της Παρασκευής.

«Όλα ήταν λευκά (από τις πέτρες και τη σκόνη που κατέβηκαν από το λατομείο), το σπίτι των φίλων μου είχε εξαφανιστεί. Άκουσα κραυγές», δήλωσε ο Ιμάμοβιτς στο Reuters.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βοσνίας (NFSBIH) ανέβαλε όλους τους αγώνες λόγω των πλημμυρών.

Η εκλογική επιτροπή της Βοσνίας αποφάσισε να αναβάλει τις τοπικές εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο στους δήμους που επλήγησαν από τις πλημμύρες, αλλά να συνεχίσει την ψηφοφορία αλλού.

Οι πλημμύρες ακολουθούν μια άνευ προηγουμένου καλοκαιρινή ξηρασία που προκάλεσε την αποξήρανση πολλών ποταμών και λιμνών και επηρέασε τη γεωργία και την παροχή νερού στις αστικές περιοχές σε όλα τα Βαλκάνια και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι οι ακραίες καιρικές μεταβολές μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή

Tags
Back to top button