
Σύμφωνα με μια εκρηκτική νέα αναφορά του MailOnline, τα ερείπια της χαμένης πόλης μπορεί να έχουν εντοπιστεί μόλις δύο μίλια ανοιχτά των ακτών του Κάντιθ, στην Ισπανία.
Ο αρχαιολόγος Michael Donnellan, μιλώντας στη διάσκεψη Cosmic Summit στη Βόρεια Καρολίνα, παρουσίασε εντυπωσιακά βίντεο και σαρώσεις που, όπως ισχυρίζεται, απεικονίζουν ένα δίκτυο κυκλικών κατασκευών βυθισμένο στον βυθό του ωκεανού. Τα ευρήματα αυτά έρχονται λίγο πριν από την πρεμιέρα του νέου του ντοκιμαντέρ, το οποίο εστιάζει στην οκταετή του έρευνα για την ανακάλυψη της Ατλαντίδας.
Κυκλικά τείχη και αρχαία αρχιτεκτονική κάτω από τα κύματα
Ο Donnellan χρησιμοποίησε σόναρ και LiDAR για να χαρτογραφήσει την περιοχή γύρω από το Κάντιθ, αποκαλύπτοντας μακρές, ευθυγραμμισμένες δομές που σχηματίζουν τεράστια, ομόκεντρα κυκλικά τείχη με ύψος άνω των 6 μέτρων. Οι κατασκευές αυτές φέρονται να είναι εξαιρετικά οργανωμένες, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση περί ανθρώπινης παρέμβασης.
Σύμφωνα με τις σαρώσεις, ο εξωτερικός δακτύλιος έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές — πιθανώς από γιγαντιαίο τσουνάμι — ενώ οι εσωτερικοί τοίχοι φαίνεται να έχουν μετατοπιστεί ή ακόμη και σπάσει στη μέση. Στο επίκεντρο των ομόκεντρων αυτών δακτυλίων βρίσκεται ένα ορθογώνιο ερείπιο, το οποίο ο ερευνητής ταυτίζει με τον ναό του Ποσειδώνα, όπως περιγράφεται από τον Πλάτωνα.
«Το σχέδιο ταιριάζει απόλυτα με τις περιγραφές του Πλάτωνα», δήλωσε ο Donnellan. «Η τοποθεσία είναι έξω από τα Στενά του Γιβραλτάρ, κοντά στην αρχαία Γάδη — τη σημερινή Κάντι — και περιλαμβάνει κυκλικές δομές, κανάλια και ένα κεντρικό νησί, όλα όπως τα περιέγραψε».
Βουτιές στο παρελθόν και ευρήματα που προβληματίζουν
Στις σκηνές του ντοκιμαντέρ, ο Donnellan και η ομάδα του καταγράφονται να καταδύονται σε θολά νερά, έρχοντας όπως λένε «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον πρώτο τοίχο της κατασκευής. Η δομή χαρακτηρίζεται από αιχμηρές ορθές γωνίες, επίπεδες επιφάνειες και ομοιόμορφο πάχος, ενώ κατά την παρατήρηση φαίνονται καθαρά κομμένες πέτρες στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη.
Η ερμηνεία του ερευνητή βρίσκει στήριξη και στο ιστορικό πλαίσιο του Πλάτωνα, ο οποίος στον «Τίμαιο» και τον «Κριτία» μιλά για έναν τεράστιο νησιωτικό πολιτισμό δυτικά των Στηλών του Ηρακλή (το σημερινό Στενό του Γιβραλτάρ), που καταστράφηκε σε μία μόνο μέρα και νύχτα από σεισμούς και πλημμύρες.
Παλαιοκλιματικά ίχνη και το χρονικό της καταστροφής
Αν και η ακριβής αιτία της καταστροφής παραμένει ασαφής, ο Donnellan αναφέρεται στη θεωρία περί του Νεότερου Δρυά, μιας μυστηριώδους κλιματικής περιόδου που έληξε περίπου το 11.600 π.Χ. — χρονολογία που συμπίπτει με την αφήγηση του Πλάτωνα. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τότε σημειώθηκε μια καταστροφική αλλαγή στο παγκόσμιο κλίμα, η οποία θα μπορούσε να είχε εξαφανίσει έναν προηγμένο προϊστορικό πολιτισμό.
Η ομάδα του αρχαιολόγου έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 καταδύσεις, συλλέγοντας νέα στοιχεία. Μεταξύ των ευρημάτων είναι αναποδογυρισμένοι τοίχοι, τεχνητά κανάλια και τεράστιες πέτρες που — σύμφωνα με τον Donnellan — φαίνεται να εκτινάχθηκαν από τις αρχικές τους θέσεις λόγω κάποιας βίαιης καταστροφής. Ορισμένα μπλοκ έχουν διαστάσεις συγκρίσιμες με το μισό μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου.
Οι διαστάσεις της αρχαίας μητρόπολης και η σύγκριση με τη Νεβάδα
Αξιοσημείωτο είναι πως οι διαστάσεις του βυθισμένου συγκροτήματος συμφωνούν απόλυτα με την περιγραφή του Πλάτωνα: περίπου 3.000 επί 2.000 στάδια, δηλαδή 341 επί 227 μίλια, μέγεθος σχεδόν αντίστοιχο με την πολιτεία της Νεβάδα στις ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής έχει εξερευνηθεί μόνο το 25% της περιοχής, όμως τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί αποκαλύπτουν δομές που θυμίζουν ακρόπολη, με κτίρια να φαίνονται να διασώζονται κοντά στο ανώτερο σημείο της αρχαίας πόλης. Στο επίκεντρο, η ομάδα εντόπισε ένα ορθογώνιο οικοδόμημα που είναι τέλεια ευθυγραμμισμένο με τους βασικούς ανέμους — ένα ακόμη στοιχείο που παραπέμπει στην προσεγμένη πολεοδομία που περιγράφει ο αρχαίος φιλόσοφος.
Σύμφωνα με τον Donnellan, η Ατλαντίδα ήταν ένας καλοσχεδιασμένος, κυκλικός οικισμός με κεντρική ακρόπολη, ομόκεντρους δακτυλίους γης και νερού και συγκεκριμένο προσανατολισμό από βορρά προς νότο — όλα αυτά, λέει, απαντώνται στα νέα ευρήματα.
Ένα μυστήριο που επιμένει
Το αν τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνουν την ύπαρξη της Ατλαντίδας ή αν πρόκειται για μια ακόμη θεωρία στο μακρύ χρονικό της αναζήτησής της, παραμένει ανοιχτό ερώτημα. Πάντως, ο Donnellan θεωρεί πως έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα.
«Αυτό που βλέπουμε, είναι πιθανώς τα απομεινάρια ενός χαμένου αυτοκρατορικού κέντρου», δήλωσε. «Ίσως πρέπει πλέον να μιλάμε για μια αρχαία ατλαντική κουλτούρα. Είναι πιο εύκολο να το πιστέψει κανείς όταν τα στοιχεία μιλούν μόνα τους».
Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, το μυστήριο της Ατλαντίδας αποκτά νέα πνοή — και ίσως, για πρώτη φορά, μια θέση στο πεδίο της ιστορικής πραγματικότητας.