Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Βελτίωση του κλίματος στην οικονομία σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς

«Φτιάχνει» το κλίμα στην Οικονομία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς. Παρά την βελτίωση που έχει καταγραφεί και την στήριξη που δίνει η συμφωνία της Μάλτας, θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος και διατήρηση της θετικής κατεύθυνσης, ώστε αυτή η βελτίωση των όρων, να φανεί και στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο του δελτίο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε οριακά τον Μάρτιο του 2017 (στις 93,4 μονάδες έναντι 92,9 τον προηγούμενο μήνα), με τις επιχειρηματικές προσδοκίες να είναι περισσότερο αισιόδοξες, σε όλους τους τομείς πλην του λιανικού εμπορίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται στο δελτίο του συνδέσμου, οι εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2017, είναι κατά βάση θετικές, αν και τυχόν συνέχιση της αποδυνάμωσης του όγκου λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών τους επόμενους μήνες θα επιβεβαιώσει έναν χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό ανάπτυξης το 2017.

Πλέον, αποτελεί  επιτακτική ανάγκη για την ομαλοποίηση της οικονομίας, η  επαναφορά του επιχειρηματικού κλίματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε σταθερή ανοδική πορεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η άμεση ολοκλήρωση της 2ης  αξιολόγησης είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ενδυνάμωση των προοπτικών ανάκαμψης της οικονομίας το 2017.

Σε θετικό έδαφος η βιομηχανική παραγωγή

Η βιομηχανική παραγωγή, μετά τον Ιανουάριο, κινήθηκε σε θετικό έδαφος και τον Φεβρουάριο του 2017, με την παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών να εμφανίζει αύξηση +5,6% (έναντι αύξησης +1,2% Φεβρουάριο του 2016) και +3,5% το διάστημα Ιαν – Φεβ 2017 (έναντι αύξησης +2,7% το αντίστοιχο διάστημα το 2016), ενισχύοντας την ανοδική της πορεία σε σχέση με το τελευταίο 3μηνο του 2016 (+2,6%). Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν κυρίως οι κλάδοι παραγωγής βασικών μετάλλων, μεταλλικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (+34%, +17,9% και +14% αντίστοιχα το διάστημα Ιαν – Φεβ 2017).

Αύξηση 18,6% στις κατασκευές

Η παραγωγή στις κατασκευές αυξήθηκε κατά +18,6% το Δ’ 3μηνο του 2016 (+17,3% στα κτίρια και +19,7% στις υποδομές), και κατά +22,9% συνολικά το 2016 (+18,1% στα κτίρια και +26,8% στις υποδομές), επιπλέον αύξησης +3,1% το 2015 και +15,5% το 2014, όταν αντιστράφηκε η πτωτική της πορεία.

Αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 33.600!

Το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 33,6 χιλ. θέσεις το Α’ 3μηνο του 2017, στο ίδιο επίπεδο περίπου με το ισοζύγιο του Α’ 3μήνου του 2016 (+33,8 χιλ. θέσεις). Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κυρίως το ισοζύγιο του Μαρτίου στα ξενοδοχεία (+11,9 χιλ.) και στο λιανικό εμπόριο (+3,5 χιλ.), ενόψει των εορτών του Πάσχα και της προετοιμασίας για την τουριστική περίοδο.

Ενίσχυση του πληθωρισμού κατά  στο 1,7%

Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Μάρτιο του 2017 (+1,7% έναντι +1,3% τον προηγούμενο μήνα και -1,5% τον Μάρτιο του 2016). Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, αν και η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των φόρων κατανάλωσης (+0,5% πληθωρισμός με σταθερούς φόρους), η θετική μεταβολή των τιμών από τον Δεκέμβριο του 2016 καταδεικνύει αυξημένη ζήτηση στην οικονομία, με τις επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα επιβολής υψηλότερων τιμών στην αγορά.

Οι προκλήσεις της αγοράς

Παρά τα βήματα προς θετική κατεύθυνση, η αβεβαιότητα που γέννησε η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση ακόμα μίας αξιολόγησης, έφερε σημαντικές πιέσεις σε σημεία «κλειδιά» για την πραγματική Οικονομία. Συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις -74,4 μονάδες τον Μάρτιο του 2017, από -73,3 τον προηγούμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης απαισιοδοξίας των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομικής τους κατάστασης και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Επίσης, αρνητική ήταν και η πορεία του όγκου λιανικών πωλήσεων, ο οποίος κατέγραψε οριακή πτώση τον Ιανουάριο του 2017 (-0,1%), παρουσιάζοντας αποδυνάμωση σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016 (+1,7%), έχοντας καταγράψει πτώση -0,9% τον Δεκέμβριο του 2016.

Παρά την άνοδο των εξαγωγών, αν λογιστούν χωρίς τα καύσιμα ο όγκος μειώθηκε κατά -6,6% τον Φεβρουάριο (-1,7% το διάστημα Ιαν – Φεβ), έναντι αύξησης +3,9% τον Ιανουάριο του 2017 και +4,4% το 4ο τρίμηνο του 2016.

Στο τραπεζικό πεδίο, οι ιδιωτικές καταθέσεις σημείωσαν νέα εκροή τον Φεβρουάριο (-750 εκατ. ευρώ), αν και από τον Ιούλιο του 2015 που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η ροή των συνολικών καταθέσεων σωρευτικά είναι θετική (+3 δις), ως αποτέλεσμα της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και παρά τη σωρευτική μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών (-1,1 δις ευρώ).

Tags
Back to top button