
Η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου δεν μπορεί μόνο να προκαλέσει προβλήματα σε διάφορα όργανα του σώματος και στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά να επιφέρει και μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πώς μπορείτε ωστόσο να καταπολεμήσετε την αϋπνία;
O νευροφυσιολόγος Valery Novoselov συμβουλεύει κατ΄ αρχάς να προσαρμοστείτε στους βιολογικούς ρυθμούς του ανθρώπινου σώματος και να σεβαστείτε τη… μέρα και τη νύχτα.
Η θεραπεία που μπορεί να επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ - Τι λένε Ισραηλινοί επιστήμονες
«Η ζωή είναι ένας ρυθμός. Ο ρυθμός του ύπνου και της εγρήγορσης είναι ένας από τους πιο βασικούς. Οι ρυθμοί ενσωματώνονται σε όλα τα επίπεδα οργάνωσής μας, από το πιο μικρό κύτταρο μέχρι τον εγκέφαλο. Όταν δουλεύω με άτομα ηλικίας μεταξύ 85 και 90 ετών, που πάσχουν από τέσσερις ή πέντε ασθένειες, καθορίζω τον ρυθμό της ζωής τους. Εάν επιτύχω, αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ καλύτερα. Και αυτό αντικατοπτρίζεται ακόμα και σε μια σειρά αντικειμενικών δεικτών», εξηγεί χαρακτηριστικά.
Καρδιακή προσβολή: Με ασκήσεις αναπνοής μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισής της
Από την πλευρά της, η γιατρός Anna Kaleganova ανέφερε ότι ορισμένοι άνθρωποι εμποδίζουν την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, καθώς δεν συμμορφώνονται με μια συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα, κάτι που σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν αρκετή από αυτήν την ορμόνη που βοηθά για έναν υγιή ύπνο.
«Είναι απαραίτητο να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα για να διατηρήσετε έναν φυσικό βιορυθμό. Η μελατονίνη παράγεται συγκεκριμένες ώρες. Αυτό συμβαίνει λίγο μετά τις 12 το βράδυ και πριν από τις τέσσερις το πρωί. Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή της μελατονίνης είναι ένα σκοτεινό δωμάτιο. Όλες οι δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεφώνου ή τηλεόρασης ή η κατανάλωση καφέ τη νύχτα πρέπει να αποφεύγονται», τονίζει.