
Την ακροδεξιά στροφή της Ρουμανίας επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής ο Τζορτζε Σιμιόν, ο 38χρονος υπερεθνικιστής που αντιτίθεται στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, έχει δυσφημίσει τους ηγέτες της ΕΕ και αυτοαποκαλείται «φυσικός σύμμαχος» του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς συγκέντρωσε το 40,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο των ρουμανικών προεδικών εκλογών.
Στη δεύτερη θέση, με μεγάλη διαφορά, βρέθηκε ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου Νίκουσορ Νταν με 20,89%, και στην τρίτη θέση ο κοινός υποψήφιος της κυβερνητικής συμμαχίας, Κριν Αντονέσκου, με 20,34%.
Εκλογές στη Ρουμανία: Ο Τζόρτζε Σιμιόν νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών
Όπως σημειώνει, δε, ο Guardian, «μολονότι οι δημοσκοπήσεις στη Ρουμανία δεν είναι αξιόπιστες, αν ο Σιμιόν βρεθεί στον δεύτερο γύρο με τον Νταν, εκτιμάται ότι κερδίσει με ευκολία».
Ποιος είναι ο Τζορτζ Σιμιόν
Ο Σιμιόν σπούδασε ιστορία στο πανεπιστήμιο και γρήγορα συμμετείχε σε διαδηλώσεις που προωθούσαν την ενοποίηση της Ρουμανίας και της γειτονικής Μολδαβίας.
Ο 38χρονος ίδρυσε το κόμμα του, AUR, το 2019, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητος. Ο Σιμιόν, που φοράει με υπερηφάνεια τα κόκκινα καπέλα του Ντόναλντ Τραμπ, έχει περιγράψει το στυλ του κόμματός του ως «τραμπικό». Μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους, κατέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αριθμητική εκπροσώπηση στο ρουμανικό κοινοβούλιο.
Πολλές από τις πολιτικές θέσεις του AUR ταιριάζουν με αυτές του κινήματος MAGA του Τραμπ, από τον κοινωνικό συντηρητισμό — αυτοχαρακτηρίζεται ως φιλοχριστιανικό και φιλοοικογενειακό — έως τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Τα ποσοστά του κόμματος του Σιμίον αυξήθηκαν εν μέσω της πανδημίας Covid-19, με το AUR να εκμεταλλεύεται το αντιεπιστημονικό κλίμα, αντιτιθέμενο στα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και διαδίδοντας συνωμοσιολογικές θεωρίες για τα εμβόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η κόντρα με την Ουκρανία
Το 2024 το Κίεβο απαγόρευσε στον Σιμιόν για τρία χρόνια την είσοδο στην Ουκρανία κατηγορώντας τον για «συστηματικές αντιαουκρανικές δραστηριότητες». Ο ίδιος αρνείται ότι είναι εναντίον της Ουκρανίας ή φιλορώσος, υποστηρίζοντας ότι είναι απλώς φιλορουμάνος.
Εάν εκλεγεί, ο Σιμιόν έχει δηλώσει ότι θα αποκαλύψει «πόσο έχουμε συνεισφέρει στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε βάρος των Ρουμάνων παιδιών και των ηλικιωμένων μας».
Tην είσοδο στο έδαφός της έχει απαγορεύσει στον Σιμιόν και η Μολδαβία, με την κυβέρνηση του Κισινάου να τον κατηγορεί ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Ο ίδιος έχει βάλει στο στόχαστρό του και τις Βρυξέλλες, απειλώντας να παραβιάσει τους νόμους της ΕΕ με τους οποίους διαφωνεί, αν και έχει τονίσει ότι η Ρουμανία πρέπει να παραμείνει μέλος της Ένωσης.
«Πολιτική ηρωίδα η Μελόνι»
Εκτός από τον Τραμπ, ο Σιμιόν έχει μιλήσει με πολύ καλά λόγια και για την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι, χαρακτηρίζοντας την «πολιτική ηρωίδα» και ζητώντας τη «μελονιοποίηση» της Ευρώπης.
«Πιστέψτε με, θα υπάρξει και σιμιονιοποίηση», είχε δηλώσει στο Politico τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν από τις ακυρωθείσες προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία, στις οποίες κατέλαβε την τέταρτη θέση.
Στους μήνες που ακολούθησαν την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων — ο τότε νικητής Καλίν Γκεοργκέσκου αποκλείστηκε και το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας διέταξε τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μετά από ισχυρισμούς των ρουμανικών αρχών ότι η ρωσική παρέμβαση τον οδήγησε στη νίκη — η δημοτικότητα του Σιμιόν εκτοξεύθηκε.
Καταδικάζοντας έντονα την ακύρωση των περσινών εκλογών, χαρακτήρισε την επανάληψή τους ως μάχη για «τη δημοκρατία, τη βούληση του λαού, το κράτος δικαίου και τη συνταγματική τάξη» και δεσμεύτηκε να διορίσει τον Γκεοργκέσκου σε υψηλό αξίωμα αν εκλεγεί.