Στο νοσοκομείο κατέληξε ένα 4χρονο παιδί από τη Φθιώτιδα μετά από επαφή με θαλάσσια ανεμώνη.
Μπορεί να μοιάζει με φυτό, αλλά πρόκειται για ζώο και, μάλιστα, για αρπακτικό. Τα πλοκάμια του μπορούν να χαρακτηριστούν ως κολλώδη και δηλητηριώδη, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να αρπάζουν και να τρώνε, όχι μόνο μικροοργανισμούς, αλλά και αρκετά μεγάλα ψάρια. Όλα αυτά, φυσικά, εξαρτώνται από το μέγεθος της ανεμώνης.
Το πλάσμα αυτό όμως όχι μόνο είναι σαρκοφάγο, αλλά φημίζεται για τη λαιμαργία και την επιθετικότητά του. Λόγω ανατομίας, δε μπορούν να κινηθούν πολύ εύκολα, συνεπώς εξαρτώνται απ’ την τροφή που θα μπλεχτεί στα εκτεταμένα πλοκάμια τους ή το περιστόμιό τους.
Το «θύμα» που πιάνεται ναρκώνεται πρώτα με την ενέργεια των κνιδοφόρων κυστεών τους και μετά προωθείται με το στόμα στο στομάχι τους. Μάλιστα, το τμήμα της τροφής που δεν χωνεύεται αποβάλλεται από το στόμα.
Θαλάσσια ανεμώνη: Εξαιρετικα επικίνδυνη η επαφή - Τι να κάνετε
Ο κίνδυνος από το τσίμπημα
Σε περίπτωση που η θαλάσσια ανεμώνη σας τσιμπήσει, η ταλαιπωρία θα είναι αναπόφευκτη, καθώς πέρα από τον εντονότατο πόνο και την ενοχλητική φαγούρα, εξανθήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα σας το οποίο θα μοιάζει σα να έχετε καεί.
Σε περίπτωση αλλεργίας δε, η αναφυλαξία είναι επίσης πιθανή. Τα θύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο για ενέσιμη χορήγηση κορτιζόνης ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο, τα εξανθήματα και ο κνησμός.
Άξιο αναφοράς, καταληκτικά, είναι ότι οι περισσότερες θαλάσσιες ανεμώνες έχουν διάμετρο από 1,8 έως 3 εκατοστά, αλλά έχουν γίνει γνωστές και ανεμώνες πιο μικρές με διάμετρο 4 χιλιοστά και μεγαλύτερες με διάμετρο 2 μέτρα. Μπορούν να έχουν πλοκάμια από μερικές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες.