Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνεται κατακόρυφα η μυωπία σε παιδιά και έφηβους

Τα περιστατικά της μυωπίας (διαθλαστική ανωμαλία κατά την οποία η μακρινή όραση είναι θολή, ενώ η κοντινή είναι καθαρή) αυξήθηκαν ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας και των lockdown, αφού τα παιδιά αφιέρωναν περισσότερο χρόνο μπροστά από τις οθόνες (κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια) και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πάνω από 5 εκατομμυρίων παιδιών από 50 χώρες και στις έξι ηπείρους και προβλέπουν ότι τα περιστατικά των παιδιών που αναπτύσσουν μυωπία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 740 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Γεγονός που σημαίνει ότι εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για την όραση των παιδιών και των εφήβων.

Αν και η γενετική – τα χαρακτηριστικά που κληρονομούν τα παιδιά από τους γονείς τους – μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη της μυωπίας, σημαντικό ρόλο παίζει και η καταπόνηση των ματιών.

Σπάνια, μαγευτικά, διαπεραστικά: Τα μπλε μάτια δεν είναι πραγματικά μπλε

Συνήθως, η μυωπία ξεκινά από την πρώιμη παιδική ηλικία και τείνει να επιδεινώνεται έως ότου το μάτι σταματήσει να αναπτύσσεται, περίπου στην ηλικία των 20 ετών.

Πάντως, η μυωπία βρίσκεται σε ανοδική εδώ και χρόνια, εκτός από την περίοδο της πανδημίας.

Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό των παιδιών που ανέπτυξαν μυωπία αυξήθηκε στο 36% από 24%, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 9% μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, σύμφωνα με την μελέτη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν στους γονείς να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους μπροστά από τις οθόνες και να τα ενθαρρύνουν να αφιερώσουν περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους.

«Οι υπαίθριες δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να είναι σωματικά δραστήρια, να λαμβάνουν βιταμίνη D, ενώ τα μάτια τους να αναρρώνουν από την καταπόνηση και την κούραση» αναφέρει η αμερικανική υπηρεσία.

Οι χώρες με τα περισσότερα περιστατικά μυωπίας είναι η Ιαπωνία (86%), η Κορέα (74%) και η Ρωσία (46%).

Αυτοί οι αριθμοί σχετίζονται και με την έναρξη του σχολείου σε μικρότερη ηλικία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να επιβαρύνουν περισσότερο τα μάτια τους για τις σχολικές εργασίες.

Για παράδειγμα, τα παιδιά στην Ασία ξεκινούν την εκπαίδευση σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία (2 ετών).

Στην Αφρική, όπου το σχολείο ξεκινά στην ηλικία των 6 έως 8 ετών, η μυωπία είναι επτά φορές λιγότερο συχνή σε σύγκριση με την Ασία.

Τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες είναι πιθανό να έχουν υψηλότερα ποσοστά από τα αγόρια και τους νεαρούς άνδρες, επειδή τείνουν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες στο σχολείο και στο σπίτι καθώς μεγαλώνουν, όπως τονίζεται στην μελέτη.

Επίσης, η ανάπτυξη των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης της εφηβείας, ξεκινά νωρίτερα, πράγμα που σημαίνει ότι τείνουν να εμφανίζουν μυωπία και σε μικρότερη ηλικία.

Tags
Back to top button