Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Αυτοκρατορία των Ταρτάρων ή Μεγάλη Ταρταρία

Η Ταρταρία λέγεται πως είναι η γη των Τατάρων και ότι η προσθήκη ενός επιπλέον «ρ» έγινε προκειμένου να ταυτιστεί με τον Τάρταρο της ελληνικής μυθολογίας, που κακώς συνδέθηκε με την κόλαση, γνωστή και ως «τάρταρα». Ο μυθολογικός Τάρταρος ήταν σύζυγος της Γαίας και προσωποποίηση του χάσματος που βρισκόταν στα βάθη της γης.

Η Αυτοκρατορία των Ταρτάρων γνωστή και ως Μεγάλη Ταρταρία, ήταν μια τεράστια αυτοκρατορία που υπήρχε τον 14ο και 15ο αιώνα. Οι Τάρταροι ήταν ένας νομαδικός λαός που καταγόταν από την περιοχή της σύγχρονης Μογγολίας και επέκτεινε την επικράτειά τους μέσω κατακτήσεων και εμπορίου.

Η αυτοκρατορία υπολογίζεται ότι κάλυπτε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Σιβηρίας, της Ανατολικής Σιβηρίας και της Άπω Ανατολικής Ρωσίας.

Κατά τον Άγγλο χρονικογράφο Matthieu Paris στο βιβλίο του «Grande Chronique de Matthieu Paris», οι Τάρταροι ανήκουν στους «λαούς που έκλεισε ο Μέγας Αλέξανδρος στα βουνά πέρα ​​από την Κασπία Θάλασσα μέχρι το τέλος του κόσμου».

Παρά το σημαντικό μέγεθος και την επιρροή της, η ιστορία της Αυτοκρατορίας των Τατάρων δεν είναι πολύ γνωστή ή ευρέως μελετημένη στη Δύση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ιστορία και τον πολιτισμό Ταρτάρων, με διαδικτυακές κοινότητες και θεωρίες συνωμοσίας να εμφανίζονται γύρω από το θέμα.

Υπάρχουν πολλές και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη Μεγάλη Ταρταρία, όπως για παράδειγμα ότι αυτό το όνομα παρουσιάζεται ως το «πραγματικό» για τη Ρωσία

Μία από αυτές είναι και η λεγόμενη Συνωμοσία της Αρχιτεκτονικής. Όταν η αυτοκρατορία έπεσε η ιστορία της για κάποιο λόγο σβήστηκε και τα σπουδαία κτίριά της θάφτηκαν. Κάποια από τα ελάχιστα δείγματα αρχιτεκτονικής που διασώθηκαν αναπαρήχθησαν.

Το 1908, ο αρχιτέκτονας Ernest Flagg κατασκεύασε ένα κτίριο Beaux-Arts που έμεινε γνωστό ως Singer Building, στο Lower Manhattan, επειδή έγινε για λογαριασμό της εταιρείας ραπτομηχανών Singer. Το κατεδαφισμένο πια οικοδόμημα θεωρείται ως κληρονομιά εμπνευσμένη από την Αυτοκρατορία των Ταρτάρων, αλλά χωρίς να αναφέρεται.

Το ίδιο θεωρούνται ο αρχικός σταθμός Penn της Νέας Υόρκης ή οι προσωρινοί χώροι της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1915, ο γνωστός σε όλους και ο Λευκός Οίκος των ΗΠΑ, καθώς και πάρα πολλά άλλα.

Μία άλλη θεωρία συνωμοσίας συσχετίζει ανθρώπους που θεωρεί απογόνους των Ταρτάρων τους οποίους θεωρεί σατανιστές και παιδόφιλους και ό,τι άλλο κακό μπορεί να φανταστεί κανείς, οι οποίοι συλλέγουν αδρενοχρώματα. Φυσικά, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να τα συνδέουν όλα αυτά.

Η πολιτική και κοινωνική δομή της Αυτοκρατορίας των Ταρτάρων ήταν περίπλοκη και ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και τη χρονική περίοδο. Η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε επαρχίες, καθεμία από τις οποίες διοικούνταν από έναν πρίγκιπα ή χάν, ο οποίος όφειλε πίστη στον ανώτατο ηγεμόνα, τον Μεγάλο Χαν.

Οι Τάρταροι είχαν ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο σύστημα εμπορίου και εμπορίου, με τον Δρόμο του Μεταξιού να χρησιμεύει ως κύρια αρτηρία για την ανταλλαγή αγαθών και ιδεών μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η αυτοκρατορία ήταν επίσης γνωστή για τη στρατιωτική της ανδρεία, με τους Τάρταρους να σπέρνουν τον φόβο και παράλληλα να είναι σεβαστοί για το τρομερό ιππικό τους.

Παρά την ιστορική της σημασία, η Αυτοκρατορία των Ταρτάρων παραμένει σχετικά άγνωστη στον δυτικό ακαδημαϊκό κόσμο. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες και ανακαλύψεις έριξαν νέο φως σε αυτή την κάποτε μεγάλη αυτοκρατορία.

Για παράδειγμα, έχουν βρεθεί μεσαιωνικοί χάρτες της Ταρταρίας-Σκυθίας που περιλαμβάνουν περιγραφές και πορτρέτα των αυτοκρατόρων του Μεγάλου Τάρταρου.

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι Τάρταροι μπορεί να είχαν επαφή με άλλες αρχαίες αυτοκρατορίες, όπως η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και η αρχαία Ινδική αυτοκρατορία του Ράμα, αλλά δεν επιβεβαιωθεί.

Καθώς οι μελετητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέες πληροφορίες για την Αυτοκρατορία των Τάρταρων, είναι πιθανό ότι η κατανόησή μας για αυτήν τη συναρπαστική περίοδο της ιστορίας θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

Η Μεγάλη Ταρταρία ήταν μια τεράστια αυτοκρατορία με πλούσια οικονομία και ακμάζουσα εμπορική βιομηχανία. Περιλάμβανε έναν τεράστιο αριθμό πριγκιπάτων, μερικά από τα οποία ήταν γνωστά ενώ άλλα όχι.

Η σημερινή Γεωργία φαίνεται να ήταν μια σημαντική περιοχή για το εμπόριο εντός της αυτοκρατορίας, με επιχειρήσεις που εμπορεύονταν αγαθά όπως μετάξι, μπαχαρικά και πολύτιμους λίθους.

Η στρατηγική θέση της αυτοκρατορίας στον Δρόμο του Μεταξιού της επέτρεψε να συνδεθεί με άλλους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, γεγονός που συνέβαλε στην οικονομική της ευημερία. Η οικονομία της αυτοκρατορίας ήταν ποικίλη, με διάφορες βιοτεχνίες και βιομηχανίες να συνεισφέρουν στον πλούτο της.

Εκτιμάται πως η Αυτοκρατορία των Ταρτάρων ήταν ένα χωνευτήρι διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Ήταν το σπίτι που στέγαζε διάφορες θρησκευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Βουδιστών, των Ταοϊστών και των Χριστιανών.

Οι άνθρωποι Jurchen (ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συλλογικά έναν αριθμό ανατολικοασιατικών που μιλούν Τουνγκουζικά), που κυβέρνησαν την αυτοκρατορία, ήταν γνωστοί για την προστασία των τεχνών και την υποστήριξή τους στη λογοτεχνία.

Η πολιτιστική σκηνή της αυτοκρατορίας ήταν ποικίλη, με διαφορετικές μορφές τέχνης, μουσικής και λογοτεχνίας να ακμάζουν υπό την αιγίδα των αυτοκρατόρων. Αξιοσημείωτη ήταν και η αρχιτεκτονική της αυτοκρατορίας, με πολλά εντυπωσιακά κτίρια και μνημεία να σώζονται μέχρι σήμερα.

Η εκπαίδευση εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στη Μεγάλη Ταρταρία, με πολλά σχολεία και πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν σε όλη την αυτοκρατορία. Η λογοτεχνία της αυτοκρατορίας ήταν ποικίλη, με διαφορετικά είδη και στυλ που αντανακλούσαν τις πολιτιστικές και ιστορικές επιρροές της περιοχής.

Τη Μεγάλη Ταρταρία που την μερικοί την αποκαλούν και Σλαβο-Άρια Αυτοκρατορία,είχε μια πλούσια λογοτεχνική παράδοση, με πολλά αξιόλογα έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι εκπαιδευτικές και λογοτεχνικές παραδόσεις της αυτοκρατορίας συνέβαλαν στην πνευματική και πολιτιστική της ζωντάνια, καθιστώντας την σημαντικό κέντρο μάθησης και δημιουργικότητας κατά την εποχή της.

Η Αυτοκρατορία των Ταρτάρων, γνωστή και ως Μεγάλη Ταρταρία, γνώρισε παρακμή και τελικά διάλυση λόγω ποικίλων παραγόντων. Ένας από τους κύριους λόγους της παρακμής της ήταν οι συνεχείς εσωτερικές συγκρούσεις και η πολιτική αστάθεια που μάστιζε την αυτοκρατορία.

Επιπλέον, οι Τάρταροι αντιμετώπισαν εξωτερικές πιέσεις από άλλες ισχυρές αυτοκρατορίες, όπως οι Μογγόλοι και οι Οθωμανοί, οι οποίοι προσπάθησαν να κατακτήσουν και να απορροφήσουν την επικράτειά τους.

Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στη σταδιακή αποδυνάμωση της Αυτοκρατορίας των Τατάρων ή Ταρτάρων και την τελική απορρόφησή της σε άλλες αυτοκρατορίες, παρά την ικανότητά τους να κατακτούν και να κυριαρχούν σε τεράστιες περιοχές.

Αυτή η διαδικασία απορρόφησης και ολοκλήρωσης ήταν σύνηθες φαινόμενο στην ιστορία των αυτοκρατοριών, καθώς ισχυρότερες δυνάμεις προσπαθούσαν να επεκτείνουν την επικράτειά τους και την επιρροή τους.

Παρά την παρακμή και τη διάλυση της Αυτοκρατορίας των Ταρτάρων, η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά τους εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της παγκόσμιας ιστορίας.

Οι Τάρταροι ήταν γνωστοί για τα μοναδικά έθιμα, τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής τους και η επιρροή τους μπορεί ακόμα να παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Επιπλέον, οι Τάρταροι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και ο αντίκτυπός τους μπορεί ακόμα να γίνει αισθητός σε αυτές τις περιοχές σήμερα.

Οι Τάρταροι έχουν αφήσει πίσω τους μια πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά που συνεχίζει να μελετάται και να εκτιμάται τόσο από μελετητές όσο και από ενθουσιώδεις.

Tags
Back to top button