Οι τουαλέτες υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και ενώ πολλοί από εμάς θεωρούμε αυτά τα κομμάτια από πορσελάνη, δεδομένα αυτές τις μέρες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζωή θα φαινόταν πολύ διαφορετική - και πολύ χειρότερη - χωρίς αυτές.
Για την ακρίβεια, οι τουαλέτες ήταν αυτό που έκανε τις μεγάλες πόλεις πραγματικότητα.
"Οι τουαλέτες είναι το κλειδί για μια ακμάζουσα, υγιή κοινωνία", λέει η Kimberly Worsham, ειδικός υγιεινής και ιδρύτρια του FLUSH (Facilitated Learning for Universal Sanitation and Hygiene), στο Mental Floss.
Η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου χώρου, περιορίζει τις επιδημίες μολυσματικών ασθενειών όπως η χολέρα και ο τυφος - που ήταν συχνές στις αστικές περιοχές πριν από τις τουαλέτες (και τα υδραυλικά και τις αποχετεύσεις γενικότερα).
Ο πρώτος σχεδιασμός για τη μοντέρνα τουαλέτα ξεκίνησε το 1596 από τον Sir John Harington, έναν Άγγλο δικαστή. Είχε μια βαλβίδα που αφήνει το νερό να ρέει και να αδειάζει ένα αδιάβροχο μπολ. Eγκατέστησε τελικά μια τέτοια τουαλέτα στο σπίτι του στο Kelston και ένα για τη βασίλισσα στο Richmond Palace.
Ωστόσο, μόλις το 1775 εκδόθηκε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια πρακτική τουαλέτα. Ο σχεδιαστής του εφευρέτη παρουσίασε μια σημαντική τροποποίηση που ονομάζεται S-trap, ένα σωλήνα σχήματος S για να αποτρέψει την άνοδο των μυρωδιών που αναδιπλώνονται από την κορυφή. Λίγα χρόνια αργότερα, το σύστημα Cumming βελτιώθηκε από τον εφευρέτη Joseph Bramah, ο οποίος αντικατέστησε τη συρόμενη βαλβίδα στο κάτω μέρος του μπολ με ένα αρθρωτό πτερύγιο.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας άλλος ειδικός στις υδραυλικές εγκαταστάσεις στο Λονδίνο, ονόματι Thomas Crapper, κατασκεύασε μία από τις πρώτες ευρέως επιτυχημένες πατέντες για τις τουαλέτες. Ο Crapper δεν εφηύρε την τουαλέτα βέβαια αλλά έφτιαξε έναν βελτιωμένο μηχανισμό δεξαμενών που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στις τουαλέτες σήμερα. Παρεμπιπτόντως, η οικογένεια Crapper έχει μια τεράστια εταιρεία με πολυτελή είδη υγιεινής στην Βρετανία.