Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο της Ρωσίας για την «άλωση» της Μαριούπολης: Οι κατασχέσεις χιλιάδων σπιτιών και η παγίδα στους Ουκρανούς

Το σχέδιο της Ρωσίας για να καταλάβει πλήρως τη Μαριούπολη απομακρύνοντας τους Ουκρανούς κατοίκους της αποκαλύπτει έρευνα του BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρωσικές αρχές κατάσχουν συστηματικά χιλιάδες σπίτια από Ουκρανούς κατοίκους που εγκατέλειψαν τη Μαριούπολη, καθώς η πόλη συμπληρώνει τρία χρόνια κατοχής.

Επικαλούμενη ανάλυση εγγράφων από τις ρωσικές αρχές στην πόλη, η ομάδα του  διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 5.700 σπίτια είναι προς κατάσχεση

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου, «για να σώσουν τα σπίτια τους, οι Ουκρανοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μια επικίνδυνη επιστροφή στη Μαριούπολη μέσω της Ρωσίας, εξαντλητικούς ελέγχους ασφαλείας, μια πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία και συντριπτική πίεση να αποδεχθούν ρωσικό διαβατήριο».

 

Οι κατασχέσεις φαίνεται να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου «ρωσοποίησης» της κατεχόμενης πόλης, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και τη μετονομασία δρόμων σε τίτλους που εγκρίνει η Μόσχα.

Σύμφωνα με μελέτη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η πολιορκία του 2022 άφησε το 93% των πολυώροφων κτιρίων της Μαριούπολης - 443 πύργους - κατεστραμμένο.
 

Έκτοτε, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει κατασκευάσει περισσότερες από 70 νέες πολυκατοικίες, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια έλλειψη στέγασης.
 

Ο νέος ρωσικός νόμος

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία κατάσχει περιουσίες στην κατεχόμενη Ουκρανία. Αλλά ένας νέος νόμος έχει επιταχύνει τη διαδικασία - και έχει καταστήσει δυσκολότερο για τους Ουκρανούς ιδιοκτήτες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Εκτός από τα 2.200 σπίτια που έχουν οριστεί για επικείμενη κατάσχεση από τους αξιωματούχους της πόλης, άλλα 3.550 έχουν εντοπιστεί για πιθανή κατάσχεση, όπως δείχνουν έγγραφα που αναλύθηκαν από το BBC Verify.

«Οι Ρώσοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν τον όρο «χωρίς ιδιοκτήτη» για να περιγράψουν τα σπίτια που λένε ότι δεν χρησιμοποιούνται ή δεν έχουν νόμιμο ιδιοκτήτη - ουσιαστικά ακίνητα που δεν έχουν καταγραφεί στη Ρωσία. Αλλά αυτά τα διαμερίσματα έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες - Ουκρανούς κατοίκους που διέφυγαν από τη ρωσική κατοχή ή τους κληρονόμους εκείνων που πέθαναν σε ρωσικές επιθέσεις», σημειώνει το BBC.
 

Τα επίσημα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της φιλορωσικής διοίκησης δείχνουν την πολύπλοκη διαδικασία που οδηγεί στην κατάσχεση των ακινήτων μετά την αναφορά τους από τοπικούς επιθεωρητές ή κατοίκους.
 

Η μεθοδολογία

Μόλις κατασχεθούν τα σπίτια, ένας νόμος που εγκρίθηκε στα τέλη του περασμένου έτους επιτρέπει στις αρχές να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία σε ιδιώτες. Μόνο οι κάτοικοι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που έχουν χάσει την περιουσία τους και έχουν ρωσικά διαβατήρια είναι επιλέξιμοι να αποκτήσουν σπίτια στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι αρχές φαίνεται ότι επιδιώκουν να δυσκολέψουν τους Ουκρανούς να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Όλα τα σπίτια σε μέρη όπως η Μαριούπολη πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στη Ρωσία - αλλά ένα διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάρτιο απαγόρευσε στους πολίτες «μη φιλικών» χωρών - συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας - να εγγράφουν ιδιοκτησία στα κατεχόμενα εδάφη μέχρι το 2028 χωρίς ειδική άδεια.

Στην πραγματικότητα, το ρωσικό νομικό πλαίσιο θέτει το εξής δίλημμα στους Ουκρανούς: την ασφάλειά και την ταυτότητά σας ή τα σπίτια σας.

Τα σχέδια στέγασης φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας με στόχο τη «ρωσοποίηση» της πόλης της νότιας Ουκρανίας. Δορυφορικές εικόνες και αναφορές στα μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι κατασκευάζονται μια νέα ναυτική ακαδημία και ένα μεγάλο πολεμικό μνημείο.

Νομικός που μίλησε στο BBC, υποστήριξε ότι το σχέδιο σηματοδοτεί σαφή παραβίαση των νόμων του πολέμου που ορίζονται στην τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης και στη Σύμβαση της Χάγης, οι οποίοι απαγορεύουν την κατάσχεση της περιουσίας των αμάχων εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.

 


 

Tags
Back to top button