Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυτό είναι το «φάρμακο» που ανακουφίζει βήχα και πονόλαιμο

Το υπερτρόφιμο που ξεχωρίζει για το χρυσαφί του χρώμα και όλοι λατρεύουν για τη γλυκιά του γεύση, αποτελεί σημαντικό σύμμαχο ενάντια των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και των ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως ο βήχας και ο πονόλαιμος

Βήχας, πονόλαιμος και άλλα συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος… Αν έχετε κουραστεί από τους ανεπιθύμητους αλλά επίμονους επισκέπτες του χειμώνα, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε βοήθεια σε ένα γλυκό και χρυσαφένιο τρόφιμο.

Μόλις μια κουταλιά μέλι μπορεί να φέρει την πολυπόθητη ανακούφιση και, μολονότι ακούγεται σαν γιατροσόφι από τα στόματα γιαγιάδων και μαμάδων, οι επιστημονικές μελέτες υπερθεματίζουν σχετικά με την καταπραϋντική του δράση.

Σύμφωνα με ανασκόπηση επιστημονικών δεδομένων από 14 μελέτες που δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine, σε 1.800 άτομα με συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού -μύτη, λαιμός, φωνητικές χορδές, μεγάλοι αεραγωγοί- όπως συγκέντρωση βλέννας στη μύτη, συμφόρηση, πονόλαιμος και βήχας, που έλαβαν ως θεραπεία μέλι ή συνήθη για την περίπτωση φάρμακα (αντιισταμινικά, αποχρεμπτικά, αντιβηχικά, παυσίπονα) το σύνολο σχεδόν ανέφερε βελτίωση της κατάστασής του μετά την κατανάλωση μελιού. Μάλιστα, η θετική του επίδραση αναδείθχηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του βήχα, τόσο σχετικά με την ένταση όσο και τη συχνότητά του, ενώ για κάποιους η διάρκεια των ενοχλήτικών συμπτωμάτων μειώθηκε κατά μία ή και δύο ημέρες.

Καρκίνος του οισοφάγου: Ποια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο

Όπως διευκρίναν όμως οι ερευνητές, τα ευρήματα περιορίστηκαν στην παρατήρηση και δεν συνιστούν απόδειξη των θεραπευτικών ιδιοτήτων του μελιού. Ωστόσο, οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες μπορούν ενδεχομένων να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων, ισχυρίζονται οι επιστήμονες και συστήνουν τη χρήση του σε ενήλικες και παιδιά άνω του ενός έτους αυστηρά.

Τέσσερις επιπλέον λόγοι να το εντάξετε στη διατροφή σας

Ο διατροφικός θησαυρός που μας χαρίζουν οι μέλλισσες διεκδικεί μια υψηλή θέση στις διατροφικές μας προτιμήσεις για τέσσερις ακόμα σημαντικούς λόγους:

  • περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα -σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις πιο σκούρες ποικιλίες μελιού
  • υπερέχει έναντι της ζάχαρης όσον αφορά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς δεν προκαλεί τόσο απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος
  • βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία χάρη σε σημαντικές ιδιότητες που του έχουν αποδώσει σχετικές μελέτες, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων στο αίμα, την ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και την αποτροπή θανάτου των υγιών κυττάρων. Παράλληλα, η πρόπολη του μελιού έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
  • πρόκειται για μια αποτελεσματική τοπική θεραπεία έναντι εγκαυμάτων, ιδιότητα γνωστή από αρχαιοτάτων σε πολιτισμούς όπως οι Αιγύπτιοι, εξ ου και συμπεριλήφθηκε στα απαραίτητα της παραδοσιακής ιατρικής πολλών περιοχών και λαών.
Tags
Back to top button