
Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για πολλές λειτουργίες του. Αποτελούν τις βασικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Χρειάζονται επίσης στην πέψη και βοηθούν στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται συχνά ως δομικό στοιχείο του σώματος λόγω του κεντρικού ρόλου της στην ανάπτυξη.
Σχεδόν όλα τα ζωικά προϊόντα όπως κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά και ψάρια περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών και είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας. Επίσης τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα καρύδια και αρκετοί σπόροι είναι εξίσου καλές πηγές.
Οι πρωτεΐνες είναι κατασκευασμένες από μικρές μονάδες που ονομάζονται αμινοξέα. Υπάρχουν 20 διαφορετικά αμινοξέα συνολικά τα οποία χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες. Εννέα από τα 20 είναι αυτά που αναφέρονται ως απαραίτητα αμινοξέα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να τα παράγει το ίδιο και έτσι πρέπει να τα πάρουμε από τα τρόφιμα.
Οι καλύτερες πηγές για μια πρωτεϊνική δίαιτα είναι :
Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
Στήθος κοτόπουλο
Σολωμός
Τόνος
Σαρδέλες
Άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα,
Ασπράδια αυγών
Τυρί τύπου cottage
Όσπρια
Ξηροί καρποί