Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αυτή είναι η νεότερη «πυρηνική» χώρα στον πλανήτη μας

Τον περσινό Νοέμβριο μία επίσημη αναφορά υποστήριζε πως το Καζακστάν διέθετε το 12% των παγκόσμιων αποθεμάτων ουρανίου. Το 2022, , το κράτος της κεντρικής Ασίας είχε παράξει το 43% του παγκόσμιου ουρανίου.

Άνοιξε το Πρώτο Πυρηνικό Εργοστάσιο

Παρά το γεγονός πως το Καζακστάν είναι πλούσιο σε ουράνιο, μέχρι πρότινος δεν διέθετε κανένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας. Στην πραγματικότητα βρίσκονταν σε λειτουργία μόνο ένας πυρηνικός αντιδραστήρας ρωσικής παραγωγής την περίοδο μεταξύ 1972 και 1999, ο οποίος παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα και αφαλάτωνε νερό.

Για να εκμεταλλευτεί περισσότερο τον φυσικό του πλούτο, το Καζακστάν κατασκευάζει τώρα το πρώτο του πυρηνικό εργοστάσιο, στο οποίο θα μετατρέπει εμπλουτισμένο ουράνιο σε καύσιμο για πυρηνικούς αντιδραστήρες (η διαδικασία ονομάζεται fuel fabrication).

Το 49% του εργοστασίου θα κατέχει η Κίνα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. 

Το Καζακστάν αντιμετωπίζει έλλειψη σε οικονομικούς ενεργειακούς πόρους και αυτό δημιουργεί αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό του κράτους. Για αυτό η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε στις 28 Ιανουαρίου φέτος το Καζακστάν να εισέλθει σε ένα νέο ιστορικό στάδιο, κατασκευάζοντας τον πρώτο του πυρηνικό σταθμό.

Από ότι φαίνεται η κυβέρνηση του Καζακστάν μελετά και άλλα παρόμοια πυρηνικά προγράμματα, τα οποία θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους της κεντρικής Ασίας. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως θα κατασκευαστούν περισσότεροι από ένας πυρηνικοί σταθμοί στο Καζακστάν τα επόμενα χρόνια.

Ο πρώτος από αυτούς τους σταθμούς θα κατασκευαστεί στην περιοχή Αλμάτι.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το Καζακστάν να πετύχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία και να δημιουργηθούν ενεργειακή αποθέματα της τάξης του 15 με 20%. Παράλληλα, η χώρα θέλει να μειώσει στο ελάχιστο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάτι επιτεύξιμο με την πυρηνική ενέργεια.

Φυσικά δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως το Καζακστάν επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Όλα τα σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια φαίνεται πως θα έχουν πολιτικούς και όχι στρατιωτικούς σκοπούς. 

Το Καζακστάν υποφέρει από ελλείψεις ενέργειας και ελπίζει πως η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του. Η χώρα μελετούσε εδώ και χρόνια το σενάριο κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού, ωστόσο συνάντησε πολλές δυσκολίες. Να μην ξεχνάμε πως την σοβιετική εποχή στο Καζακστάν έλαβαν χώρα κάποιες πολύ ριψοκίνδυνες πυρηνικές δυνάμεις, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά τόσο την υγεία των κατοίκων, όσο και το περιβάλλον.

 

Tags
Back to top button