Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αυτή είναι η χώρα που διώχνει τα κορίτσια όταν έχουν περίοδο

Η συζήτηση για τις περιόδους είναι κάτι που θεωρείται ταμπού, σχετικά σε διαφορετικό βαθμό σε όλο τον κόσμο. Αλλά στο Νεπάλ, ορισμένες κοινότητες έχουν παραδοσιακά διατηρήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια απομονωμένες όταν έχουν περίοδο. Δηλαδή, φεύγουν από το σπίτι τους για όσες μέρες είναι αδιάθετες.

Μέσα στη φιλοσοφία τους, προσθέστε την ανύπαρκτη εκπαίδευση και την έλλειψη πρόσβασης σε προϊόντα υγιεινής. Μέσα σε αυτή την απογοητευτική στάση της κοινωνίας, έγιναν μερικά βήματα από την κυβέρνηση του Νεπάλ ενώ κάποιες πρωτοβουλίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις εργάζονται για την εξάλειψη αυτής της επικίνδυνης παράδοσης.

Σε πολλά μέρη του Νεπάλ, αλλά κυρίως στην απομακρυσμένη μακρινή δυτική περιοχή, μερικές κοινότητες απομονώνουν τις γυναίκες και κορίτσια, καθώς θεωρούνται ακάθαρτες. Αυτή η πρακτική, που ονομάζεται Chhaupadi, μπορεί να οδηγήσει, άμεσα και έμμεσα, σε ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων. Δεν ήταν λίγα τα κορίτσια που σκοτώθηκαν ή βιάστηκαν και δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι. Άλλα, χάνουν για μια εβδομάδα το σχολείο τους, ή δεν έχουν καμία φαρμακευτική βοήθεια για την αντιμετώπιση των δυνατών πόνων.

Στην καλύτερη περίπτωση, οι γυναίκες ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στα σπίτια τους, αλλά δεν θα μπορούν να αγγίζουν άλλα άτομα ούτε να προετοιμάζουν φαγητό ούτε να μπαίνουν στην κουζίνα! Στη χειρότερη περίπτωση, πρέπει να παραμείνουν σε μια μικρή καλύβα μόνες τους ενώ αιμορραγούν και χωρίς να έχουν καν προϊόντα υγιεινής.

Αυτές οι πρακτικές συνεχίζονται κυρίως λόγω της κοινωνικής πίεσης. Ακόμη και αν μεμονωμένες οικογένειες δεν θέλουν να συμμορφωθούν με την πρακτική της απομόνωσης, ο φόβος να είναι δακτυλοδεικτούμενοι από την κοινότητα, τους αναγκάζουν να συνεχίσουν αυτή την παράδοση παρόλο που θεωρητικά, απαγορεύτηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2005.

Η παράδοση συνεχίζει φυσικά εν μέρει λόγω της απομόνωσης πολλών κοινοτήτων που ούτως ή άλλως δεν υπακούν στους νόμους και άλλοτε επειδή πρόκειται για ιδιωτικό ζήτημα το οποίο "λύνει" η κοινότητα.

Λόγω του κόστους και της διαθεσιμότητας προϊόντων όπως οι σερβιέτες και τα ταμπόν, τα κορίτσια δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. 

Τα κύπελλα «Ruby Cup» ξεκίνησαν από την οργάνωση Putali στο Νεπάλ στα μέσα του 2017 σε μια συγκέντρωση στο Κατμαντού, μαζί με εκτενώς λεπτομερείς οδηγούς χρήσης. Τα Ruby Cups έχουν βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών που τα χρησιμοποιούν στην Κένυα και ότι το Putali (που σημαίνει "πεταλούδα") ελπίζει ότι παρόμοιες βελτιώσεις μπορούν να επιτευχθούν στο Νεπάλ.

Tags
Back to top button