Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αυτή είναι η χώρα που 3 στους 4 κατοίκους είναι παχύσαρκοι - Αυτός είναι ο λόγος

Η Δημοκρατία του Ναουρού είναι η μικρότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο. Είναι ένα μικρό νησάκι στον Ειρηνικό ωκεανό που παλιότερα ονομαζόταν «Νησί της Χαράς». Έχει πληθυσμό λίγο κάτω από 12.000. Ωστόσο η χώρα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ποιο είναι αυτό; Η παχυσαρκία. Σύμφωνα με το Forbes, το 94.5% του πληθυσμού στο Ναουρού αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους. Αυτό σημαίνει πως λιγότεροι από χίλιοι κάτοικοι του νησιού εξαιρούνται. Το ποσοστό της παχυσαρκίας αγγίζει το 72%, δηλαδή περίπου 3 στους 4 κατοίκους.

Πριν την ανεξαρτησία του το 1968, οι κάτοικοι τρέφονταν από ψάρια, φρούτα, λαχανικά και καρύδες. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της περιόδου δείχνουν άνδρες και γυναίκες με γυμνασμένα σώματα. Ωστόσο μετά την ανεξαρτησία, υπήρξε μια τεράστια οικονομική ανάπτυξη, που βασίστηκε στα ορυχεία του νησιού. Τα κέρδη μοιράστηκαν στους κατοίκους και τα εισοδήματα εκτοξεύτηκαν. Το Ναουρού ήταν πλέον ένας παράδεισος. 

Έτσι πολλοί από τους κατοίκους δεν χρειαζόταν ή δεν αισθάνονταν την ανάγκη να δουλέψουν. Η εισαγωγή δυτικών τροφών, επισκίασε την ντόπια διατροφή, και ειδικότερα από την δεκαετία του 1980, οι κάτοικοι του Ναουρού, ακολουθούσαν σχεδόν στο σύνολό τους μια ανθυγιεινή διατροφή.

Με το πέρασμα των ετών τα αποθέματα άρχισαν να μειώνονται και η χώρα βυθίστηκε ξανά στην κακή οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με την έκθεση της κυβέρνησης της χώρας, αυτό οδήγησε στις «χειρότερες συνθήκες υγείας στον Ειρηνικό Ωκεανό».

Το 90% του εδάφους του νησιού δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, λόγω των φωσφορικών αλάτων. Έτσι το κράτος αναγκάζεται να εισάγει επεξεργασμένες τροφές από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, τροφές υψηλές σε περιεκτικότητα λιπαρών και σακχάρων.

Το Ναουρού έχει επίσης και το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο σε διαβήτη, που φτάνει ακόμα και το 45% στις μεγάλες ηλικίες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα λέγοντας στους κατοίκους να κάνουν περπατώντας τον γύρο του νησιού καθημερινά (4,8 χλμ.) και οργανώνοντας συνεχώς μαθήματα γυμναστικής και αθλητικές δραστηριότητες.

Tags
Back to top button